U četvrtak je održana 30-ta redovna sjednica Općinskog vijeća Velika Kladuša. Nakon dvomjesečne pauze u (ne)radu, vijećnici su na dnevnom redu imali 40 tačaka što je svakako previše, tim prije što se gotovo svim pitanjima u pravilu pristupa krajnje neozbiljno i neodgovorno.

A, ova trideseta sjednica, posebno je bila neozbiljna sa neodgovornim ponašanjem svih vijećnika jer rezultat njihovog cjelodnevnog rada je takav da Velika Kladuša, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, povodom Dana Općine, neće dodijeliti svojim zaslužnim građanima najveća javna priznanja. Ovakvo ponašanje općinskih vijećnika gotovo svi oni odreda osuđuju, međutim, svi odreda u njemu učestvuju. Ne rade dva mjeseca niša, a puni paušal primaju, pa onda na dnevni red uvrste četredeset tačaka. U općini u kojoj ne radi vlast, ne funkcioniše ništa drugo što zapažamo po postavljenim vijećničkim pitanjima.

Vijećnička pitanja – uvreda zdravog razuma

Petnaestak postavljenih vijećničkih pitanja su uvreda zdravog razuma jer da rade službe i institucije vlasti ista nebi bila niti postavljena. Ovako, slušamo pitanja o rupama na putu, slaboj struji, slaboj telefonskoj vezi u gradskoj mjesnoj zajednici, psima lutalicama, imovinsko-pravnim odnosima, mostovima, putevima, bespravnim garažama… Jad i bijeda vijećničke intelegencije, i vlasti naravno, jer je postala praksa da se na sjednicama ovog Općinskog vijeća svaki puta nađe desetak tačaka dnevnog reda, koje se od strane općinskog načelnika stavljaju pred vijećnike radi preispitivanja ranije donešenih odluka. Ovoga puta takvih je bilo desetak.

Neka pitanja iz dnevnog reda riješena su jednoglasnim usvajanjem pa su takvu podršku dobili Program obilježavanja 23. februara, Dana općine Velika Kladuša u 2016. godini, koji će proći bez javnih priznanja, Pravilnik o izmjenama Pravilnika o dodjeli stipendija, te Odluka o stipendiranju studenata u akademskoj 2015./2016. godini. Ovom Odlukom predviđeno je da će Općina Velika Kladuša u tekućoj akademskoj godini dodjeliti 140 stipendija studentima sa područja ove općine u mjesečnom iznosu od 150 KM, što čini 210 hiljada KM budžetskih sredstava.

Općina ostala bez priznanja i bez para iz kredita

Na dvije ključne tačke dnevnog reda vijećnici su se posebno obrukali. Nisu izglasali Odluku o kreditnom zaduženju općine za tri miliona KM, te nacrte Programa zajedničke komunalne potrošnje i Plana i programa redovnog održavanja i zaštite lokalnih cesta na području općine Velika Kladuša za tekuću godinu. Ali jeste jednoglasno usvojena Odluka o obavljanju dimnjačarske djelatnosti na području općine, kao i vlastiti Izvještaj o radu za proteklu i Program rada Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša za ovu 2016. godinu. Dešavanja oko rasprave i usvajanja Izvještaja Komisije za odlikovanja i druga javna priznanja ličila su na scene kakve svako večer gledamo u „porodici Fazlinović“ u seriji „Lud, zbunjen, normalan…”. Ovo će biti jedna od rijetkih a svakako prva godina u kojoj neće biti dodjeljena najviša općinska javna priznanja voljom njenih političara u Općinskom vijeću. Tako neće biti dodijeljena priznanja „Februarska nagrada“, počasni građanim, „Plaketa“ i polovima „Zahvalnica“. Ako pažljivo pogledate reportažni video zapis sa sjednice, vidjet ćete sličnosti Fazlinovića i ovog Općinskog vijeća. Vijećnici Laburističke stranke nisu ove godine bili zainteresirani za lijepu i uobičajenu tradiciju Općine da nagradi svoje zaslužne građane. Sa druge strane, opozicione stranke ne mogu ili ne znaju poentirati brojčanu nadmoć u Općinskom vijeću te tako i jedni i drugi brukaju svoju lokalnu zajednicu i njene građane.

Komisije za odlikovanja i druga javna priznanja pripremila je poprilično dobar Prijedlog. Posebno je „Februarska nagrada“ bila opravdano predložena u imenu Emina Redžića. Međutim, takav Prijedlog nije dobio podršku kao što je nisu dobili Prijedlozi za „Plaketu“: Asim Čaušević, Agan Abdić te Kolmix d.o.o., Miral PVC d.o.o. i „AmelŠeh“ d.o.o. Od deset prijedloga Komisije za „Zahvalnicu“ podršku vijećnika dobilo je polovina prijedloga, a to su: Šefik Muheljić, Jasminko Keserović, Maho Karajić, Sead Alibegić te humanisti Mjesne zajednice Vrnograč iz dijaspore. „Zahvalnice“ (ne)voljom općinskih vijećnika neće ove godine dobiti: Šefik Sadiković, Udruženje žena „Đul“, Anđa Melkić i Elvir Mehić te firma „Airvent“ d.o.o.

Velika većina prijedloga dodijeljena za humanitarni rad

Ovogodišnji prijedlozi Komisije za priznanja su karakteristični po slijedećem: za tri od pet „Plaketa“ u obrazloženju stoji za „doprinos u humanitarnom radu“ a za svih devet fizičkih lica koji su predloženi za „Zahvalnicu“ stoji „doprinos u humanitarnom radu“ a samo je firma „Airvent“ d.o.o. predložena za „doprinos u poslovnom razvoju općine“. Malo su čudni i zagonetni neki od prijedloga jer se za njihov humanizam uopće ne zna. Poznata je činjenica da se Redakcija ReprezenT-a najintenzivnije u ovoj općini bavi humanim i humanitarnim aktivnostima, te je tako u prošloj godini objavila 43 takve priče u kojima je izgrađeno pet novih kuća, za isto toliko porodica izgrađeni su bolji uslovi boravka, sačuvan bubreg od prodaje, obezbijeđeno liječenje djece itd. itd. Neka od predloženih imena nismo susretali niti u jednoj od tih priča koje su transparentne i mogu se pogledati na portalu www.reprezent.ba, dok su sa druge strane bez priznanja ostali pojedinci za koje možemo dokazati da su dali više nego svi drugi zajedno. I njihova imena mogu se pronaći na navedenoj stranici. Velika je nepravda dakle učinjena prema nekim od predloženih, a izostavljenih, a posebno je nepravda učinjena prema Udruženju žena „Đul“ iz Crvarevca pa predlažemo da vijećnici na Portalu pogledaju koliko je ovo Udruženje prikupilo sredstava u humanitarne svrhe samo na posljednjem druženju sa svojom dijasporom. No, nešto ću predložiti onima koji su „povrijeđeni“ od strane vijećnika, bez obzira što se ovaj moj postupak kosi sa novinarskom etikom i kodeksom. Pored što sam snimao sjednicu, svjedočio sam dogovorima i trgovini između vijećnika sistemom: ti glasaj za moga, a ja ću za tvoga! I tako je bilo i zbog toga se desilo da polovina predloženih nije imala „svoga“ u Općinskom vijeću. Moj prijedlog je da ne žalite za propuštenom nagradom jer je ona ove godine dodijeljena na krajnje bezobrazan i bezobziran način. Nikad se ovako nešto nije dešavalo u ovoj općini. Dobitnicima priznanja ništa ne predlažem, ali sam mišljenja da bi pravda bila zadovoljena da niti oni ne dobiju priznanje, odnosno da ga odbiju zbog opisanog načina kako su do njega došli, naravno, ne svojom krivicom, već bezobrazlukom vijećnika. Kao dobitnik „Februarske nagrade“ prije tačno deset godina, za ovu garnituru vijećnika, u cjelini, mogu samo reći: Oprosti im Bože, ne znaju šta rade!

Esad ŠABANAGIĆ

 

Evo jedne korektne i konkretne potvrde stanja u lokalnom parlamentu (sa facebook-a KSPP)

Nema potrebe da se održavaju sjednice Općinskog vijeća

Danas sam trebao napisati izvještaj o svom radu i angažmanu na 30. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša. Umjesto toga mogu vam samo uputiti izvinjenje u svoje ime i reći da me još jednom sram što sam općinski vijećnik. Danas je osjećaj sramote veći nego ikad ranije. Kao što i sami vjerovatno znate, ništa od predloženih materijala sa dnevnig reda današnje sjednice nije usvojeno. I to nije ništa novo. Ali, danas, vjerovatno po prvi put u historiji, općinski vijećnici Velike Kladuše nisu se mogli dogovoriti ni kome dati „Februarsku nagradu“ i „Plaketu Općine“ povodom 23. februara, Dana Općine Velika Kladuša. Takođe, propustili smo priliku i da titulom počasnog građanina ukažemo čast jednom austrijskom državljaninu, investitoru koji zapošljava pedesetak radnika na području Velike Kladuše i planira proširiti proizvodne kapacitete. A sve to zbog uskih interesa nekolicine zaluđenih „lidera” političkih stranaka, koji su odlučili da u predizbornu kampanju uđu već u februaru.

Sve ovo što se dešava i što će se dešavati, sav ovaj haos kojem svjedočimo, nije ništa drugo nego predizborna kampanja koja se već vodi preko leđa svih građana Velike Kladuše. Onima koji to rade nisu bitni niti Velika Kladuša, niti građani, a ni da odluke koje se u Vijeću donose idu u korist građana ove općine. Zanimljivo je da su danas protiv prijedloga Komisije za dodjelu javnih priznanja Općine Velika Kladuša bili vijećnici Laburističke stranke, tri vijećnika iz Nezavisnog kluba vijećnika koji su ranije odbjegli od „laburista” te vijećnici Demokratske narodne zajednice. To su do sada bile nepomirljive političke opcije u Općinskom vijeću Velika Kladuša. Zbog svega što se dešavalo i na prethodnim sjednicama Općinskog vijeća, a kulminiralo je današnjom sramotnom sjednicom, smatram da više nema nikakve potrebe da ovo tijelo, čiji sam nažalost član, zasjeda. Šteta od naših zasjedanja po građane je ogromna, a korist nikakva. Dragi građani Velike Kladuše, uz čestitku povodom 23. februara, primite i moje izvinjenje zbog nemoći da opravdam povjerenje svih Vas koji ste me svojim povjerenjem obavezali da se za Vaše interese borim u Općinskom vijeću Općine Velika Kladuša.

Safet DAUTOVIĆ, vijećnik KSPP

KOMENTARI:
Loading...