Javna kuhinja Imaret svakodnevno osigurava obrok za 290 najugroženijih stanovnika. Ovise uglavnom o humanistima i njihovim donacijama. Ovih dana rukovodstvo Regionalnog odbora Merhameta i kuhinje Imaret uputilo je apel za pomoć. Zalihe hrane su pri kraju, dugovanja prema dobavljačima premašuju 12.000 KM i postoji vrlo realna mogućnost da ne uspiju osigurati dovoljno obroka za svoje korisnike niti realizirati planiranu akciju podjele iftara. Za pomoć opet mole dobre ljude.

Početak Ramazana u javnoj kuhinji Imaret u Bihaću i ispostavi u Cazinu dočekan je sa brigom o tome hoće li imati dovoljno hrane za svoje korisnike. Prema riječima Alena Prošića, direktora Imareta, zalihe su pri kraju, a pekari koja Imaret snadbijeva kruhom, dužni su 6000 KM. Ukoliko u narednih nekoliko dana ne izmire ovaj dug, isporuka kruha će biti obustavljena.

U Merhametovoj kuhinji Imaret očekuju pomoć humanista, dobrih ljudi. Zahvaljujući upravo njihovim donacijama svakodnevno obrok dobija oko 290 korisnika. Zahtjeva je mnogo više, ističe Prošić, ni mogućnosti Imareta su minimalne.

U Imaretu očekuju da će gradska i kantonalna vlast finansijski pomoći ovoj ustanovi. Prošić ističe da moralne podrške nikada nije nedostajalo, no njima je potreban novac da bi nahranili gladne građane.

Ukupna dugovanja Imareta premašuju 12.000 KM. Osim za kruh, duguju šest naknada za najam prostorija u Cazinu i Bihaću. Zbog svih problemima sa kojima su suočeni, strahuju da neće uspjeti osigurati planiranih 6000 obroka koje tokom Ramazana planiraju pripremiti za svoje korisnike. Zato mole za pomoć i vlasti i građane.

KOMENTARI:
Loading...