Prvi dio skupštinskog zasjedanja bio je u znaku Fonda za stambeno zbrinjavanje boračke popluacije, prognanih i socijalne kategorije. Pred poslanicima se našao Program rada Fonda u ovoj godini. Kantonalna je to ustanova putem koje se od 2000. godine plasiraju kreditna sredstava za rješavanje stambene problematike pomenute populacije, dodjeljuju bespovratne jednokratne pomoći, a u posljednjih godina kreditira zapošljavanje i samozapošljavanje bivših boraca.

Rad Fonda pohvaljen je od strane skupštinskih poslanika. Zahvaljujući njegovoj financijskoj podršci mnoge porodice iz boračke populacije riješile su svoje stambeno pitanje. U svim općinama sufinansirana je izgradnja boračkih zgrada, pomognuta dogradnja individualnih objekta stanovanja. Od ove godine jednokratne pomoći dijeli će se nakon što se provede procedura javnog poziva. Također, utvrđeno je da kreditna linija za zapošljavanje za sada ne daje željeni efekat.

Dio opozicije upozorava da bi Fond mogao ostati bez značajnih prihoda nakon što je revizorski izvještaj potvrdio da za dio sredstava koje ubire Fond nema zakonskog uporišta. U SDP su inače mišljenja da postoje određene nelogičnosti u planiranju sredstva.

Poslanike je interesovala i stavka koja je glasila na ime sudske presude zašto su planirana sredstava od blizu 200.000 maraka.

Poslanici su danas dali zeleno svjetlo i na Odluku o imenovanju radne grupe za izradu Smjernica razvoja poljoprivrede Unsko-sanskog kantona 2016-2020.godine.O nastavku rada Skupštine u našim narednim informativnim emisijama.

KOMENTARI:
Loading...