Ističe rok Rijaseta IZ, koji je do kraja februara, da se u Bosni i Hercegovini zatvore svi takozvani paradžemati, gdje se prakticira radikalno učenje islama kojeg se najčešće naziva vehabizam.

U našem muftijstvu postoje tri takva džemata i prema nalogu Rijasta, muftija Hasan ef. Makić je imao obavezu da sa njima porazgovara o zatvaranju i da ih pozove u uključenje pod okrilje islamske zajednice.

– Obavili smo razgovore sa vlasnicima privatnih objekata u kojima se organiziraju vjerske aktivnosti i pozvali ih da te objekte, u skladu sa zahtjevom Rijaseta IZBiH, zatvore- kazao je Makić.

U Zeničkom muftijstvu, na primjer, ima 30 takvih paradžemata ali medijski se najviše Krajina spominje što i muftiji smeta.

No zbog paradžetata Bilala Bosnića i činjenice da je veliki broj mladića iz Velike Kladuše završio u Siriji, takav odnos medija bio je očekivan.

Nakon što je Bosnić pravosudno procesuiran, njegov paradžemat više ne funkcioniše, no to i nije zasluga Rijaseta ili muftijstva, nego splet okolnosti.

Ostali se moraju zatvoriti do kraja februara, a za to su u prvom redu odgovorni rukovodioci medžlisa IZ i muftije poput Makića.

KOMENTARI:
Loading...