Predstavnici Službe za zapošljavanje USK održali su danas press konferenciju, na kojoj su se osvrnuli na rezultate, stanje i probleme rada u 2015., te definisali očekivanja i prioritete u ovoj godini. Također su reagovali na prozivke, povodom anonimnog otvorenog pisma, koje su objavili određeni mediji i ovdašnji portali.

Kako tvrde, 2015. bila je puna velikih očekivanja, ali se ispostavilo da je to godina propuštenih šansi, uprkos određenim pomacima. Ovo je danas na press konferenciji izjavio direktor Službe za zapošljavanje USK-a, Rifat Dolić.

Pozitivan rad ove Službe, kako je kazano, ogleda se u činjeici da je kroz Centar za obuku i edukaciju prošlo 225 lica koja su dobila certifikat za zanimanja tražena na tržištu rada. Plasirano je milion i šesto hiljada KM poticajnih sredstava za 420 subjekata, kod kojih je zaposleno 740 novih radnika. Stvoreni su partnerski odnosi sa poslodavcima, a do kraja godine izmirene su sve obaveze prema nezaposlenim licima, Zavodu zdravstvenog osiguranja, dobavljačima, državnim institucijama te uposlenicima Službe.

U ovoj Službi reaguju i na objavljeno anonimno otvoreno pismo, u kojem se između ostalog navodi namještanje radnih mjesta. Ne negiraju činjenicu da se prilikom objavljivanja konkursa urgira za brojne kandidate, ali isto tako tvrde da su prijemi u radni odnos vršeni prema zakonskim propisima i procjeni kandidata. Ubijeđeni su da iza pisma ne stoje nezadovoljni mladi Krajišnici, već jedan od bivših uposlenika protiv kojeg su pokrenute krivične prijave.

Istaknuto je također mišljenje da su negativni komentari uslijedili zbog činjenice da se konačno stvara pozitivna klima unutar same Službe, trenutno usmjerene ka rješavanju problema smanjenja astronomske nezaposlenosti i povećanju broja zaposlenih u USK-u. Ovom prilikom pozivaju inspekcijske i istražne organe da procesuiraju dosadašnje prijave, te provjere navode anonimno upućenog otvorenog pisma.

Komentari: