Danas je održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje trinaeste godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog ratnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most.

Kako nas je upoznao Husref Zukić, potpredsjednik Organizacionog odbora, nizom prigodnih sadržaja i ove godne će biti obilježen ovaj značajan datum u novijoj historiji Sanskog Mosta. Prema utvrđenom programu u nedjelju, 6. marta, će se nakon podne namaza u džamiji u Fajtovcima proučiti tevhid pred dušu ovog velikog bosanskog sina.

U ponedeljak, 7. marta, u 09:30 sati planirana je posjeta porodici generala Alagića, dok će se u 10:30 sati u sali nekadašnje Gradske vijećnice na Trgu ljiljana održati akademija pod nazivom „Sjećanje na generala Alagića“. Potom je u 11:30 sati predviđeno polaganje cvijeća na mezar generala Alagića koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije u Fajtovcima.

I ove godine se očekuje dolazak velikog broja delegacija državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, zatim delegacije iz više bosanskohercegovačkih općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Mehmeda Alagića.

Također, u ponedeljak, 7. marta će se u svim osnovnim i srednjim školama u sanskoj općini održati „Čas istorije“ na temu lik i djelo generala Alagića. Bit će raspisan i konkurs za literarni rad za sanske osnovce i srednjoškolce pod nazivom „General Mehmed Alagić“, a radovi će se predavati do 4. marta do 12 sati u prostorijama Udruženja vetarana i demoblisanih boraca općine Sanski Most.

Mehmed Alagić je rođen 1947. godine, a generalovo srce prestaje da kuca u večernjim satima 07.03.2003. g. u Sanskom Mostu. Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 20. 000 ljudi koji su došli iz čitave BiH. Ukopan je u mezarju fajtovačke džamije koja danas nosi njegovo ime.

General Alagić je tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika općine Sanski Most. Armiji RBiH priključio se kao potpukovnik bivše JNA. Ostaće upamćen po akcijima oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta. Trinaesta godišnjica obilježavanja smrti generala Alagića se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Općine Sanski Most.

KOMENTARI:
Loading...