Magazin

Život u “ledenom” gradu: Temperatura od -55 stepeni Celzijusa, snježna oluja i polarne noći

Kada počenete gunđati zbog niskih temperatura, padavina i oštrog vjetra koji nas zadesi zimi, zapamtite – uvijek može biti gore.

Zamislite da živite u Norilsku, gradu u Sibiru, u kojem prosječna godišnja temperatura iznosi samo -10 stepeni, dok se zimi spušta čak do nevjerovatnih -55 stepeni Celzijusa.

Ovaj rudarski grad, koji se nalazi 250 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, veliki broj stanovnika prvi put je počeo privlačiti ranih ’90-ih godina, koji su došli u ovo područje zbog iskopavanja bogate mineralne naslage.

Posljedica brzorastuće industrijw rudarstva u ovom gradu je populacija od više od 170.000 stanovnika, iako hladno razdoblje traje oko 280 dana godišnje, sa više od 130 dana snježne oluje i dva mjeseca polarnih noći, u kojima u tom periodu traje potpuna tama.

Ciklus polarnih dana i noći ima jak utjecaj na fizičko i psihološko stanje čovjeka, rezultirajući tjeskobom , nervozom, pospanošću i depresijom za mnoge ljude.

Kao rezultat vremenskih uvjeta, ljudi većinu vremena provode u zatvorenim prostorima, a njihovi životi su dokumentovani projektu Days Of Night- Nights Of Day ruske fotografkinje Elene Chernyshove, koja je boravila u ovom mjestu nekoliko sedmica, prenosi Daily Mail.

Kakva je svakodnevnica stanovnika ovog “ledenog” grada, pogledajte u galeriji.

KOMENTARI:
Loading...