Zdravstveni radnici u 70 bolnica i medicinskih odjela u Naypyidawu, Yangonu i drugim gradovima rekli su da neće raditi pod vojnim režimom, optužujući generale da vlastite prioritete stavljaju iznad prioriteta običnih ljudi tokom pandemije.

VEZANI TEKST – Mijanmarska vojska steže obruč nakon poziva da se Aung San Suu Kyi oslobodi: “Oni su gomila čudovišta”

– Odbijamo se pokoriti bilo kojoj naredbi nelegitimnog vojnog režima koji je pokazao da nema nikakvog obzira prema našim jadnim pacijentima – kazali su organizatori.

Na Facebook stranici koja koordinira kapanju prijavljeno je gotovo 150.000 sljedbenika u samo 24 sata, piše The Guardian.

– Oni neće zaustaviti ovaj pokret dok se izabrana vlada ne vrati – rekao je Kyaw, hirurg iz opće bolnice West Yangon koji je stupio u štrajk.

– Uznemiren sam jer nisam s pacijentima, ali ne žalim, znajući da sam dao sve od sebe kako bih pomogao u borbi protiv pandemije – istakao je, te dodao da je dao otkaz u vladinoj bolnici u kojoj je radio.

Doktori umjesto toga liječe pacijente u njihovim domovima i na privatnim klinikama. Savez studentskih sindikata All Burma također je pozvao ostale vladine radnike na štrajk.

Nije bilo izvještaja o uličnim demonstracijama protiv vojske, ali bijes tinja u javnosti koja je pet desetljeća živjela pod represivnim vojnim režimom.