Sirijska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad 98 posto grada Alepa nakon što su se pobunjenici povukli iz šest preostalih gradskih okruga.

Rami Abdel Rahman, šef britanskog opservatorija za ljudska prava, rekao  je za The Independent kako je ‘pitanje je samo vremena kada će doći do potpunog slamanja pobunjenika’.

No, Advance.hr navodi da su vojni izvori kasno navečer potvrdili da sirijska vojska kontrolira cijeli grad, nakon više od četiri godine borbe.

Ovaj portal navodi kako na ulicama najvećeg sirijskog grada ljudi izlaze na ulice i slave, a čuje se i vatromet.

Znalo se da se bitka za Alep približava kraju nakon što su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u zadnjih 10-ak dana munjevito zauzele niz gradskih četvrti na istoku grada. Za ovu bitku, koju od 2012. mnogi zovu “Majka svih bitaka”, mnogi smatraju da će možda odrediti i pobjednika u ratu za Siriju. U svakom slučaju, dat će golemu prednost predsjedniku Bašaru al-Asadu u ovom sukobu.

Sirijska vojska je u ponedjeljak ujutro osvojila veliku industrijsku četvrt Sheikh Saeed gdje se snažne borbe vode od nedjelje popodne.

– Pobunjenici više nemaju vremena. Ili će se predati ili će svi umrijeti – rekao je u ponedjeljak general pukovnik Zaid al-Saleh, visoki čelnik sigurnosnog odbora vlade Alepa, dodajući kako očekuje da će bitka završiti uskoro.

Inače, riječ je o pobunjenicima koji nastoje svrgnuti s vlasti sirijskog predsjednika i vladajuću stranku Baas. Njih podupire Zapad.

Bombardiranja istočnog Alepa tokom noći i ujutro bila su najintenzivnija u posljednjih nekoliko dana, kažu svjedoci, a nakon gubitka četvrti Sheikh Saeed, pobunjenička vojska istjerana je u sitne džepove na jugoistoku grada, piše 24sata.hr.

U ofenzivi koja je trajala tri sedmice, ubijeno je najmanje 384 civila, uključujući 45 djece, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Još 105 civila, među njima 35 djece, ubijeno je u vatri pobunjenika na zapadni Alep, sektor koji je u rukama sirijske vlade, navodi SOHR, koji ima sjedište u Velikoj Britaniji.

Komentari: