Sjevernokorejski državni mediji upozorili su Sjedinjene Američke Države da bi Pjongjang mogao izvršiti “supermoćni preventivni napad” nakon što je američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio da SAD razmatra načine za vršenje pritiska na tu zemlju zbog njenog nuklearnog programa.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je oštro stajalište prema sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu, koji je odbacio savjete svoje jedine velike saveznice Kine i nastavio raditi na nuklearnim i raketnim programima usprkos sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

– U slučaju pokretanja našeg supermoćnog preventivnog napada, u potpunosti i trenutačno bit će uništene i pretvorene u pepeo ne samo američke imperijalističke invazijske snage u Južnoj Koreji i okolnim područjima, nego i Sjedinjene Države – objavio je Rodong Sinmun, službeno glasilo sjevernokorejske vladajuće Radničke stranke.

Sjeverna Koreja redovno prijeti uništenjem Japanu, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama i ne odustaje od svoje ratobornosti ni nakon neuspješnog pokusnog ispaljivanja rakete u nedjelju, dan nakon što je na vojnoj paradi pokazala svoje balističke rakete.

U međuvremenu, nakon što je Kina nedavno rasporedila 150.000 vojnika na granicu sa Sjevernom Korejom, i Rusija je navodno na svoju granicu sa tom državom poslala vojsku i vojnu opremu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, kao argument, naveo je da se boji navale izbjeglica u slučaju da američki lider Donald Trump napadne Sjevernu Koreju, pa je navodno naredio jačanje snaga na granici sa Sjevernom Korejom. Rusija je počela dopremanje dodatne opreme i povećanju broja ljudi nedaleko od graničnog prelaza sa tom izolovanom državom, piše Daily Mail.

Na internetu se pojavio snimak, na kojem se vidi voz natovaren vojnom opremom, kako se kreće ka svega 16 kilometara dugoj granici Rusije i Sjeverne Koreje. Na drugom snimku se vide ruski borbeni helikopteri koji lete ka granici.

KOMENTARI:
Loading...