Premijer Aleksandar Vučić zamolio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma, ukazujući na širi kontekst tog problema, prenosi Tanjug.

Premijer Aleksandar Vučić zamolio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma, ukazujući na širi kontekst tog problema.

“Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suvjerenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku cijelovito sveobuhvatno i ozbiljno”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom, zahvalivši mu što je ostavio prostor za razgovor o referendumu.

Dodao je takođe da je spreman da, ukoliko  Dodik to bude tražio,  “pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprinjeli lakšem sagledavanju cjelokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS”.

“Srbija nikada i ni na koji način se nije mješala u unutrašnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS. Ali sam danas na moju inciijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora”, rekao je Vučić primjetivši da bi “Srbija teško postojala bez RS, a i RS ništa manje teško bez Srbije”.

Konačna odluka je, ponovio je, na RS.

Tema razgovora bio je i događaj u Srebrenici, te su se Vučić i Dodik saglasili da se tamo desio pokušaj destabilizacije regiona, ali i da je neophodno uspostaviti i održati mir kao i punu stablizaciju u regionu i BiH.

Vučić i Dodik razgovarali su danas i o otpočinjanju radova na mostu Bratunac-Ljubovija, kao i robnim kreditima i modelima infrastrukturnog povezivanja.

KOMENTARI:
Loading...