Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u New Yorku da nema nikakve sumnje da Evropa želi rješavanje kosovskog problema i da će Njemačka na tome da insistira.

Poziv Merkelovoj

Vučić je, nakon sastanka sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, istakao da su teme razgovora bile Kosovo i ekonomija.

On je naveo i da su i Njemačka i Merkel bezbroj puta iznijeli svoje stavove protiv prištinskih taksa uvedenih na srbijansku robu.

Vučić je istakao da je na današnjem sastanku imao priliku da čuje da je plan Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da razgovori budu nastavljeni ubrzo, te da bude organizovan jedan regionalni skup, prenijeli su beogradski mediji.

– Onda da krenemo u intenzivne razgovore i dijalog između Srba i Albanaca u pokušaju da pronađemo kompromisno rješenje, naglasio je Vučić.

On je rekao da je pozvao Merkel da posjeti Srbiju, a da mu je ona obećala da će to učiniti do isteka mandata.

– To bi bila velika čast za našu zemlju – da joj zahvalimo za sve što je učinila, naglasio je Vučić.

Vučić se na marginama sjednice Generalne skupštine UN-a sastao i sa premijerima Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i Albanije Edijem Ramom.

– Očekujem ih 9. i 10. oktobra u Novom Sadu, zato što smatram da je važno što smo pokrenuli ideju o regionalnoj saradnji. Želimo da se ekonomski povezujemo i na taj način izlazimo i pred EU i druge – kao zajednički blok, rekao je Vučić i dodao da bi bilo važno da u takvu saradnju bude “uvučena i Priština”.

Vučić je, upitan da li se sreo sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, rekao da ga nije vidio u New Yorku.

– On ovdje nije zvanično, nema bedž kao ja. Nemam ja problem da se vidim sa njim, da su me zvali ja bih sa njim razgovarao, rekao je Vučić.

“Nepogrešiv nos”

On je istakao i da se ne miješa u unutrašnje odnose u Hrvatskoj, ali da hrvatski političari imaju “nepogrešiv nos” za to da ocijene ko se bori za srbijanske interese u toj zemlji i da ga zato napadaju.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...