23.9 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak | 16. Maja 2022.

Vučić nagovijestio i mogućnost vojne intervencije na sjeveru Kosova

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će Vojska Srbije zaštititi srpski narod na Kosovu, ukoliko bude ugrožen te je nazvao “licemjernim” poruke predstavnika NATO-a da je jutros započeta akcija kosovske policije borba protiv korupcije i kriminala.

– Dovoljno nam je jasno o kakvom je licemjerstvu riječ i jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša će vojska, ako dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu, zaštititi naš narod – rekao je Vučić u Skupštini Srbije gdje je danas nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu.

– Borit ćemo se da sačuvamo mir i stabilnost, ali bit ćemo spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo naš narod. Ako dođe do daljnjih napada na srpski narod Srbija će pobijediti – poručio je Vučić.

On je naglasio da je u povodu jutrošnje akcije specijalne kosovske policije ROSU u kontaktu s briselskom administracijom.

– Upoznali smo ih sa situacijom i oni su nam rekli da je u toku policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Naravno, oni će uhapsiti još pet policajaca albanske nacionalnosti kako bi izgledalo da je to akcija protiv kriminala, a cilj je, zapravo, da se zaplaše Srbi – ocijenio je Vučić, prenosi Hina.

On je ustvrdio da je kosovska policija uputila na sjever 73 vozila i još 50 stacionirala u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a 15 na teritoriju općine Srbica.

– Do sada je potvrđeno hapšenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriju tri općine, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica – rekao je Vučić zastupnicima u nastavku jučer započete sjednice o Kosovu.

Vučić je podsjetio kako je ranije upozorio na pripreme hapšenja na sjeveru Kosova i ukazao na to da će to “donijeti ogroman strah” kod srpskog naroda na Kosovu.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci