Evropske institucije postigle su dogovor prema kojem će uskoro svi vozači u Evropi u svojim automobilima morati koristiti uređaje za ograničavanje brzine.
Sporazum je rezultat višemjesečnih pregovora o općoj sigurnosti u saobraćaju.

Prema ovom sporazumu, sva nova vozila koja se plasiraju na tržište morat će biti opremljena Inteligentnim sistemom za brzinu (ISA). Ovaj uređaj će pomoću videokamere, a prepoznavanje saobraćajnih znakova ili putem podataka povezanih s GPS-om automatski ograničiti brzinu vozila. Ograničavanjem snage motora ovaj uređaj spriječit će vozilo da ubrza preko ograničenja.

Inteligentni sistem za brzinu već je ugrađen u nekoliko automobila koja se nalaze na tržištu, među kojima je novi model Ford Focusa za evropsko tržište. Ovaj uređaj u Evropi promovišu organizacije za sigurnost, među kojima je i Evropsko vijeće za sigurnost saobraćaja. U SAD-u to još uvijek nije prihvaćeno.

Mnogi vozači počeli su koristiti i prijenosne uređaje koji prikupljaju podatke o ograničenju brzine i upozoravaju vozača kada idu brže nego što je dopušteno.

“Inteligentni sistem za brzinu vjerovatno je najučinkovitija tehnologija za sigurnost vozila kada je u pitanju smanjene rizika od smrtnog ishoda u slučaju nesreće. Očekujemo da će masovnim korištenjem ovog sistema brod sudara biti manji za 30 posto, a nesreće sa smrtnim ishodom za 20 posto”, rekli su iz Evropskog vijeća za sigurnost saobraćaja.

Komentari: