Ove godine Hrvatska bi mogla da izgubi novih 40.000 gostiju iz Rusije, odnosno čak 30 odsto turističkog prometa na koji je računala i milione eura koje su Rusi prethodnih godina trošili na odmoru u Hrvatskoj, gdje ih je prošle godine ljetovalo 140.000.

Poslednji podaci organizatora putovanja iz Rusije pokazuju da je organizovani turistički promet prema Hrvatskoj u velikom zastoju, pa se od nekadašnjih 30 čarter-aviona koji su sletali iz Moskve u Pulu, Split i Dubrovnik, ove godine planira dolazak tek tri takva aviona, piše Mondo.

Umjesto na Mediteran, Rusi će ove godine masovno krenuti na odmor na Krim i u Soči, pa značajan pad rezervacija bilježe i Španija i Grčka.

Sve eventualne dileme Rusa hoće li ipak prema Jadranu ili na druga mesta na sredozemlju, uklonio je predsjednik Vladimir Putin svojim nedavnim uputstvom svim državnim i javnim službenicima da moraju na odmor na Krim.

Veliki pad organizovanog turističkog prometa iz Rusije ove godine nema veze s vizama, nego s Putinovom preporukom da svi koji od države dobivaju platu moraju na Krim, a tu je i pad standarda zbog pada vrednosti rublje.

Do prije pola godine njima je 10.000 rubalja bilo 300 eura, a danas je to samo 150 eura. Zato su im cijene turističkih aranžmana u inostranstvu postale preskupe.

Većina zemalja s velikim turističkim prometom iz Rusije reagovala je drastičnim snižavanjem cijena, poput Španije i Grčke, koje su ovogodišnje cijene u rubljama sveli na prošlogodišnje, što znači da su snizili aranžmane za 30 do 40 odsto.

KOMENTARI:
Loading...