Ceremonija primopredaje održana je u prisustvu osoblja Predsjedništva i predsjednice Skupštine Kosova. Osmani će se obratiti građanima poslijepodnevnim satima. Prema Ustavu predsjednica Skupštine Vjosa Osmani tu dužnost može obavljati najduže šest mjeseci.

VEZANI TEKST – Odstupio sa mjesta predsjednika: Hag optužio Hashima Thacija za ratne zločine 

Predsjednik Kosova i bivši politički lider Oslobodilačke vojske Kosova Hashim Thaci saopćio je danas da je informisan od nadležnih osoba da je Specijalni sud protiv njega potvrdio optužnicu i da zbog toga podnosi ostavku. Prethodno je Vlada Kosova ocijenila da je u novonastaloj situaciji stvorenoj nakon ostavke predsjednika Republike Hashima Thacija, Ustav i zakoni na snazi garantuju jasan prijelaz sa vršenja odgovornosti bez stvaranja institucionalnog vakuma.

– Tokom ove faze, Vlada Kosova marljivo će ispunjavati svoje ustavne obaveze i odgovornosti i sarađivat će sa svim lokalnim i međunarodnim akterima. Vlada Kosova očekuje da svi nastave da pokazuju visoku političku kulturu – saopšteno je iz Vlade.

Aprila ove godine podignuta je nepotvrđena optužnica protiv predsjednika Thacija, Kadrija Veselija i drugih osoba “za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje”. Thaci je u julu četiri dana davao iskaz pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu.