Sjedinjene Američke Države zaprijetile su ponovnim uvođenjem sankcija nakon što su mjanmarski generali u ponedjeljak uhapsili Suu Kyi i desetke njenih saveznika.

Gdje se nalazi nobelovka za mir ostalo je nepoznato više od 24 sata nakon njenog hapšenja, a jedina komunikacija je stigla u obliku izjave napisane u očekivanju puča u kojoj ona poziva na proteste protiv vojne diktature.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi se sastati kasnije u utorak, rekli su diplomati, usred poziva za snažnim globalnim odgovorom na najnovije vojno preuzimanje vlasti u zemlji koja je desetljećima bila pod vladavinom vojske.

Puč je uslijedio nakon pobjede Nacionalne lige za demokratiju (NLD) Suu Kyi na izborima 8. novembra, što je rezultat koji je vojska odbila prihvatiti pozivajući se na neutemeljene navode o prevari.

Vojska je predala vlast generalu Min Aung Hlaingu i uvela vanredno stanje na godinu dana, slamajući nade da je zemlja pogođena siromaštvom poznata i kao Burma na putu stabilne demokratije, zaključuje Reuters.