Na jučerašnjim prosvjedima Žutih prsluka, došlo je do incidenta u kojem su se sukobili prosvjednici i policija. Svi televizijski kanali su ponavljali scenu gdje se osoba s boksačkim vještinama suprotstavlja francuskoj policiji.

Već danas znamo da se radi o profesionalnom bokseru Christophe Dettingeru koji je već uhapšen.

Policija se obratila javnosti na društvenim mrežama, šaljući Dettingeru jasnu poruku:

“Gospodine, vi koji ste udarili ste našeg kolegu na zemlju, identificirani ste. Za jednog boksera, očito ne respektirate pravila. Mi ćemo vas naučiti kako izgleda kazneni postupak”.

Ministar Castaner također u svome obraćanju obećava primjerenu kaznu za sve one koji napadaju institucije Republike Francuske. Političari oporbe, ljevice i desnice (Nicolas Dupont-Aignan, Jean-Luc Mélenchon i Florian Philippot), ne daju potporu agresivnom ponašanju, ali se svi slažu da Žuti prsluci moraju nastaviti borbu za pravdu, tvrdeći da je vlast legalna, ali je izgubila kredibilitet.

Odmah nakon pritvaranja Christophea Dettingera, javili su se Žuti prsluci koji pitaju “kada će biti zatvoreni policajci zbog napada na osobe koje ne predstavljaju nikakvu opasnost“, dijeleći snimku koja govori sama za sebe. Na snimci se vidi kako policajac napada osobu afričkog podrijetla koja mirno stoji uza zid. Policajac prilazi i osobu udara bez ikakvog razloga, dok neke kolege pokušavaju zaustaviti agresora u odori. Isti policajac samo par trenutaka kasnije, napada i drugu osobu. Prema Suite & Investigation, policajac je bivši pripadnik specijalnih policijskih postrojbi, a samo 5 dana ranije je odlikovan “Legijom časti” od strane predsjednika Macrona.

Žuti prsluci zahtjevaju da se agresivni policajci doživotno odstrane iz policije, jer oni ne štite sistem, nego ga svojim ponašanjem diskreditiraju i urušavaju.


KOMENTARI:
Loading...