13.6 C
Bosanska Krupa
Subota, 18 Septembra, 2021

VIDEO: U Brazilu pao snijeg

- Oglas-

Došlo je do značajnog pada temperatura u Brazilu, a pao je i snijeg.

Automobili, ulice i autoceste prekriveni su snijegom i ledom, a ljudi su iskoristili ovu rijetku priliku za fotografiranje i igru na snijegu.

“Imam 62 godine i nikada nisam vidio snijeg. Vidjeti ljepotu prirode je nešto neopisivo”, rekao je vozač kamiona Goncalves Marques u gradu Cambara do Sul za TV Globo.

Porasle cijene kafe i šećera

Više od 40 gradova u državi Rio Grande do Sul je pod ledom, a u najmanje 33 općine pao je snijeg, izvijestila je meteorološka firma Somar Meteorologija.

Neuobičajeno hladno vrijeme u Brazilu već je uspjelo povećati međunarodne cijene kafe i šećera, a današnji dan je najhladniji u godini, piše Reuters.

Val hladnoga zraka krenut će prema sjeveru Brazila. Polarna zračna masa trebala bi se danas kretati iznad Sao Paula i Minas Geraisa, donoseći tako niske temperature.

Prema meteorološkoj tvrtki MetSul, vjetrovi u gradu Sao Francisco de Paula dosezali su 80 kilometara na sat, što je rijetka pojava u Brazilu.

“Gotovo i da ne osjećate hladnoću zbog uzbuđenja oko snijega. Čudesan je, čudesan”, rekao je građanin Cambara do Sula Joselaine da Silva Marques za TV Globo.

Meteorolozi kažu da su hladne zračne mase uobičajene u ovo doba godine, no intenzitet i učestalost ovih pojava moda su se promijenile zbog klimatskih promjena.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci