Još nije definitivno odlučeno da li će novi glavni sekretar Ujedinjenih nacija biti iz Istočne Europe.

Kako javljaju hrvatski mediji sve prilike govore da će Savjet bezbjednosti ipak odlučiti da novi sekretar dođe upravo iz Istočne Evrope.

”Realna je moja kandidatura za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda”, rekla je Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica spoljnih poslova Hrvatske, neposredno nakon povratka s putovanja iz Latinske Amerike i iz Ženeve.

Želju da zamijeni Ban Ki Muna iskazao je već bivši slovenski predsjednik Danilo Tirk, a očito će biti još mnogo kandidata za tu prestižnu funkciju. Lobiranje, ono iza kulisa, već je u toku, a prava utakmica počeće tek početkom 2016.

”Radi se o neformalnoj odluci Vijeća sigurnosti iz kojega dijela svijeta će biti sljedeći glavni tajnik ili glavna tajnica UN-a. Još nije definitivno odlučeno da će to biti Istočna Europa, u koju pripadamo i mi, ali sva je prilika da će se tako odlučiti. Koliko znam, ni Ruska Federacija ne protivi se tome da kandidat/kandidatkinja bude iz Istočne Europe, a i oni pripadaju tom području. Kad je riječ o meni, poticaj je došao iz Europe, nije bio moj, a to bi bilo i prvi put u povijesti da se spominje mogućnost da RH ima kandidata za prvo mjesto u UN-u. To bi bilo fantastično jer je i sama kandidatura golemo priznanje Hrvatskoj i uopće našoj vidljivosti u međunarodnim odnosima”, kazala je Pusićeva za Jutarnji list.

KOMENTARI:
Loading...