Nikada ne dozvolite da vas strah spriječi da učinite ono što želite, kaže Edina Dizdarević, uspješna preduzetnica, porijeklom iz BiH, koja nakon odlaska iz ratne BiH, kako i sama kaže, živi svoj san u Maleziji.

Edina Dizdarević je zemlju svog rođenja zbog rata u BiH napustila 1992. godine. Otišla je sama u svijet, a bila je tek srednjoškolka.

“Bila sam u ratu šest mjeseci sa roditeljima i sestrom. Svaka dva dana morali smo ići u skloništa kako bismo se spasili od bombardovanja”, priča Edina. Za šest mjeseci rata hrane je nestajalo u marketima, ceste su bile blokirane. Nestanci struje i vode postali su svakodnevica i bila je zaista teška odluka napustiti zemlju, ali Edina se ipak odlučila otići, piše The Star Online.

Kada se prilika ukazala, Edina ju je objeručke zgrabila te pristala da bude dio programa za školovanje Vlade u Maleziji.

“Sjećam se kada sam prvi puta stigla na ‘Subang’ aerodrom, sve je tako divno mirisalo na čisto. Bilo je kao da sam se probudila iz najgore noćne more. Gledala sam divna svjetla na drveću, to je bila ogromna promjena za mene”, priča Edina za “The Star online”. U ranim devedesetim godinama, vremenu u kojem nije bilo interneta, Edina je jako malo znala o Maleziji. Ona je vjerovala da je Malezija zapravo ostrvo nalik Havajima.

Iako joj je teško bilo naučiti malezijski i engleski, ipak joj je najteže pala činjenica da nije mogla da sazna šta se dogodilo sa njenom porodicom. Telefonske veze nisu radile niti je bilo prilike za bilo kakve pošiljke.
Godinu kasnije je stiglo olakšanje u vidu informacije da je njena porodica dobro.

Teško se navikavala na novu sredinu, multikulturalnost u Maleziji. Iako je došla u na studij ekonomije, nakon prvih šest mjeseci tokom kojih je učila engleski shvatila je da to ne želi, te je odlučila da studira odnose s javnošću.

Kada je završila studij, shvatila je da povratak u BiH nije opcija. Mislila je ostati još neko vrijeme, tako da se bacila na posao. Tokom tog perioda naučila je više o Maleziji nego što je znala o svojoj zemlji i periodu poslije rata. S obzirom na to da je PR segment tada tek bio u razvoju, Dizdarevićeva je sebi brzo našla posao, i to u jednoj od vodećih firmi u Maleziji koja se bavila tehnologijom. U pomenutoj firmi je provela nekoliko godina i nadogradila svoje znanje.

“Bila sam odlična u svom poslu i morala sam raditi sa multinacionalnim kompanijama koje su se bavile tehnologijom, čak 40-50 takvih kompanija”, priča Edina. Ona je raširila svoja krila i nakon samo nekoliko godina osnovala svoju firmu. Danas vodi SWOT komunikacije sa timom od šest ljudi koji imaju pogodnost da rade i od kuće.

“Željela sam raditi onako kako meni odgovara i kada to kažem mislim na moj rad sa ljudima i klijentima koji će cijeniti ono što mi možemo ponuditi. Radimo na osnovu postavljenih ciljeva i konkretne strategije”, priča Dizdarevićeva. Edina je i samohrana majka šestomjesečnog dječaka Kala. Udovoljiti objema “bebama”, odnosno firmi i svome sinu, bilo je teško, ali, kako Edina kaže, ona potiče iz porodice žena sa jakom snagom volje.

“Bilo je teško sa malom bebom upravljati i karijerom u isto vrijeme”, kaže Edina i dodaje da je našla pomoćnicu uz koju svoj život može mnogo bolje organizovati. Iako je mnogo toga postigla u životu, njen put nije bio nimalo lagan. Na pitanje šta smatra svojim najvećim uspjehom, Dizdarevićeva bez dvojbe kaže da je to njen sin. Iako je prešla mnoge prepreke, nema šta da prebaci životu.

“Smisao života bi trebalo da budu naša nastojanja da radimo ono što želimo i da se naučimo nositi sa posljedicama naših želja. Sve se dešava s razlogom, pa čak i one loše stvari, koje treba da nas nauče da promijenimo naš put”, istakla je Edina.

KOMENTARI:
Loading...