Poslanici u Parlamentu Velike Britanije glasali su za odlaganje odluke o tome hoće li podržati dogovor o Brexitu s Evropskom unijom, čime su spriječili plan Vlade za napuštanje evropskog bloka 31. oktobra sa ili bez sporazuma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na posebnoj sjednici Parlamenta na kojoj se raspravljalo o sporazumu koji je premijer Boris Johnson postigao u četvrtak sa liderima EU i koji je trebao biti raatifikovan, poslanici su umjesto toga glasali 322 na prema 306 da usvoje amandman, dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje i kasnije provedbu sporazuma.

Amandman je predložio bivši konzervativni poslanik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May i koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum. Međutim, amandmanom želi osiguranje kako Johnson ne bi mogao provesti Brexit bez sporazuma.

Izglasavanje predstavlja veliki udarac premijeru Johnsonu i znači da mora tražiti od EU da odgodi izlazak Velike Britanije. Amandman, koji je danas usvojen, obvezuje ga da to učini ukoliko dogovor ne bude usvojen do subote.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...