Srušene su stranice Ministarstva odbrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva vanjskih poslova.

Hakirana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

Neke od stranica su i dalje nedostupne, a na stranicama Ministarstva vanjskih poslova osvanuo je tekst na ruskom, poljskom i ukrajinskom. 

– Ukrajinci! Sve informacije o vama postat će javne. Strahujte i očekujte najgore – stoji u poruci iznad koje je prekrižena ukrajinska zastava, prenosi AFP. 

Napad se dogodio u trenucima velikih tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu održano je nekoliko rundi pregovora kako bi se tenzije smirile, ali bezuspješno. 

Rusija je, podsjetimo, nagomilala oko 100.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom.

– Sjedinjene Države su spremne na sve scenarije s Rusijom, bilo da je riječ o nastavku dijaloga ili o “odlučnom odgovoru” u slučaju napada na Ukrajinu – rekao je jučer blizak suradnik Joea Bidena, nakon sedmica neuspješnih diplomatskih pregovora s Moskvom.

Prema ocjeni američke obavještajne službe, Rusi još nisu “donijeli konačnu odluku o eventualnoj invaziji na susjednu zemlju.”

– Sada ćemo razmisliti i konsultirati se s našim saveznicima i partnerima o sljedećim koracima – rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući.