Prema Ljekarima bez granica (MSF) i nevladinoj organizaciji Knowledge Ecology International (KEI), više od 60 zemalja predalo je Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) revidirani tekst svog prijedloga o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv COVID-19 i druge medicinske alate.

KEI je objavio revidirani tekst u kojem se traži široko i dugotrajno odricanje od patenata.

WTO nije mogao potvrditi vjerodostojnost dokumenta, ali je zapadni diplomat upoznat s raspravama o tom pitanju rekao da je tekst autentičan i da je podijeljen svim članicama WTO-a.

Prema tom tekstu, odricanje bi trebalo, osim vakcina, obuhvatiti njegu, dijagnostiku, medicinske uređaje i zaštitnu opremu, kao i materijale za njihovu proizvodnju.

U tekstu se navodi da bi odricanje od patenata trebalo biti na snazi “najmanje tri godine” od dana stupanja na snagu, nakon čega bi Opće vijeće WTO-a odlučilo o mogućem produženju.

– Drago nam je da vlade koje podržavaju taj prijedlog potvrđuju da je svrha odricanja ukidanje monopola za sve medicinske alate potrebne u borbi protiv ove pandemije – izjavila je u saopćenju Leena Manghaney, šefica Ljekara bez granica za Južnu Aziju.

Dodala je da je, uz zastrašujući porast zaraza i smrti u zemljama u razvoju i uz potencijalno obećavajuće tretmane koji se razvijaju, ključno da vlade imaju potrebnu fleksibilnost za suzbijanje pandemije.

WTO je od oktobra suočen s pozivima Indije i JAR-a za privremeno ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva što bi stimuliralo proizvodnju u zemljama u razvoju i ublažilo nejednakosti u pristupu vakcini.