– Odnose sa jevrejskom državom gradit ćemo u skladu sa novonastalim okolnostima – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iz Pariza za TV Pink navodeći i da je taj potez Izraela i Prištine očekivan, šest mjeseci poslije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

On je, međutim, ukazao da Srbija nije pravila zajednički sporazum sa Amerikancima i Albancima, nego svoj sporazum.

– Nismo htjeli da podstičemo da Izrael povuče takav potez, već da to ne uradi – rekao je.

Dodao je da treba sačekati da se vidi da li će Priština makar svoj dio Vašingtonskog sporazuma da poštuje, i hoće li pustiti u rad prugu Priština-Merdare, a ne tražiti da pruga ide preko Kosovske Mitrovice i sjevera.

Kako je objasnio Vučić, pošto su se Priština smatrala poraženom u Vašingtonu, sada pribjegavaju triku da hoće prugu preko sjevera koja bi se povezala sa Kraljevom i Raškom, a da bi Srbiji, kako kaže, uzeli željeznicu na sjeveru, koja je važna za konekciju sa Srbijom.

Podsjeća i da je Srbija tražila i put i prugu Priština-Merdare, ali da Priština za to nije zainteresovana.

Drugo pitanje, navodi Vučić, je jezero Gazivode i podjela energetskih resursa.

– Strahovito se upirao Matthew Palmer da se završi sporazum između Izraela i Prištine. Sad ćemo da vidimo da li je i za to da podjelimo energetske resurse, jer mi sada nemamo ništa od jezera Gazivode – ukazao je Vučić.

On je ukazao i na to da je pitanje kako će da podijele energetske resurse u skladu sa Vašingtonskim sporazumom.

Vučić je kao dilemu u odnosu na ponašanje Prištine po pitanju poštovanja Vašingtonskog sporazuma postavio: 

– I da vidimo kada ćete da uđete u mini-šengen, da Srbi mogu da uđu na Kosovo sa ličnom kartom i obrnuto, ali i da više ne onemogućavate naš narod na centralnom dijelu, ono malo ljudi da se kreću.

Bivši izvjestilac američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell reagirao je na vijest da su Izrael i Kosovo potpisali sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

​On je na svom Twitteru objavio:

– Danas je divan dan. Izrael i Kosovo ozvaničili su diplomatske odnose. Hvala Meljizi Haradinaj, izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova, Donaldu Trumpu i sekretaru Antony Blinkenu na posvećenosti tome da danas bude istinski historijski dan.