Snimka od 18 sekundi prvi je put podijeljena na TikToku u nedjelju, prije nego što je postala viralna na Twitteru i ostalim društvenim mrežama.

Na video snimku koji je u petak vjerovatno snimljen na međunarodnom aerodromu Dulles kraj Washingtona, muškarac u crnoj košulji, kratkim hlačama i bijelom kačketu se rasplakao, očito nakon što mu je rečeno da ne može ući na let kući.

– To nam rade – vrištao je kroz jecaje pred mnoštvom putnika koji su čekali let.

– Izbacili su me iz aviona, nazvali su me je*** teroristom i žele mi uništiti život – dodao je.

– Ljudi koji su provalili u srijedu na Kapitol sada saznaju da su na listama zabrana letenja dok čekaju potpunu istragu. Nisu sretni zbog ovoga – napisao je korisnik Twittera koji je objavio video.

U četvrtak je predstavnik Bennie Thompson, predsjednik Odbora Doma za nacionalnu sigurnost, pozvao Upravu za sigurnost transporta i FBI da one koji su umiješani u napad na američki Kapitol svrstaju na saveznu listu zabrana letenja.

– Ovo bi trebalo uključiti sve pojedince za koje je utvrđeno da su ušli u zgradu Kapitola, upad koji je prijetio sigurnosti članova Kongresa i osoblja i služio kao napad na našu naciju – rekao je demokrata iz Massachusettsa.

FBI odlučuje koga će staviti na listu, a TSA provodi te odluke sprečavajući pojedince da se ukrcaju na letove.

Američke aviokompanije i agencije za provođenje zakona pojačale su sigurnost na aerodromima u području Washingtona nakon izvještaja o “mafijaškom ponašanju” Trumpovih pristalica na letovima u regiji prije opsade Kapitola.

Alaska Airlines saopćilaje u petak da je zabranila 14 “neskladnih, neurednih” putnika nakon, kako su kazali, “neprihvatljivog ponašanja” na letu iz Dullesa u Seattl, što je navodno uključivalo uznemiravanje i prepirku s posadom .

Savezna uprava za vazduhoplovstvo također je tokom vikenda objavila podsjetnik da se fizički napad ili prijetnja štetom posadi ili bilo kome drugom na letu kažnjava zatvorom i novčanom kaznom do 35.000 američkih dolara.