Oko 400 saobraćajnih znakova nedostaje na kikindskim ulicama, uglavnom zbog krađe, prenosi Blic.

Znakovi se najviše odnose sa raskrsnica, a najčešće se krade znak koji obilježava pješački prelaz.

– Kradu su i znakovi obavezno zaustavljanje, ustupanje prvenstva prolaza, put sa prvenstvom prolaza i drugi. Saobraćajni znakovi više se odnose sa gradskih, a manje sa seoskih ulica i puteva. U narednom periodu u gradu će biti postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija na svim mestima gde nedostaje, objašnjava opštinski saobraćajni inspektor Miodrag Kuzmanov.

Lopove je teško otkriti, pa i utvrditi kakvu namjenu dobijaju ukradeni znakovi. Ipak, prema ranijim podacima iz nekadašnje Direkcije za izgradnju grada, od znakova se prave lopate, ograde, a oni većih dimenzija, kao što su putokazi dimenzija dva metra sa 1,5 metra, ponekad služe za pravljenje kapija.

Znakovi se najčešće odnose u cjelosti, ponekad se lome ili uništavaju farbanjem. Svaki ofarban znak je uništen, jer se prilikom skidanja boje spreja, skida i osnovna boja. Uništeni znakovi “stop” ili “prvenstvo prolaza” moraju se zamijeniti u roku od 24 sata.

– Najveća opasnost za vozače je nedostatak znaka “stop”, odnosno obavezno zaustavljanje, jer se ne zna da li nailazi put s prvenstvom prolaza i zbog toga se događaju saobraćajne nezgode, kažu u saobraćajnoj policiji.

Nabavna cijena jedne table saobraćajnog znaka je 20 eura, a stuba oko 10 eura, dok se, na otpadima u Beogradu, prodaju za 30 do 40 eura.

Za održavanje saobraćajne signalizacije Opština Kikinda ove godine je planirala da iz budžeta izdvoji oko četiri miliona dinara.

KOMENTARI:
Loading...