Trenutno najtraženiji bjegunac na svijetu, Salah Abdeslam, ranjen je u petak u policijskoj potjeri, javljaju strani mediji.

CNN službeno potvrdio da je Abdeslam uhapšen.

Telegraph.co.uk piše da se čini da je bjegunac najprije uspio pobjeći, na sceni su policajci i helikopteri koji su ga ulovili, javlja SkyNews.

CNN javlja da je Salah Abdeslam povrijeđen u pucnjavi, ali da je uhapšen živ.

Belgijska policija danas je nastavila antiterorističku akciju u lovu na osobe koje su osumnjičene za novembarske terorističke napade u Parizu.

Lokalni mediji prenose da je u akciji jedna osoba preminula, te da su dvije osobe uhapšene.

Ranije danas, dvojica osumnjičenih muškaraca privedena su poslije pucnjave tokom pretresa stana u Briselu u okviru istrage o napadima u Parizu u novembru prošle godine, javila je danas privatna belgijska stanica VTM.

Ranije u petak: Abdeslamovi otisci pronađeni u stanu u belgijskom Forestu

Otisci Salaha Abdeslama, ključnog osumnjičenika za napade u Parizu koji je još uvijek u bijegu, pronađeni su utorak u stanu u južnoj bruxelleskoj četvrti Forestu, izvijestilo je u petak belgijsko državno tužilaštvo.

Možemo potvrditi da su otisci Salaha Abdeslama pronađeni u stanu u Forestu“, rekao je za AFP glasnogovornik državnog tužilaštva Eric Van Der Sypt, odbivši komentirati pojedinosti “u interesu istrage”.

Belgijska javna televizija RTBF izvijestila je da je “Salah Abdeslam jedan od dvojice osumnjičenih koji su pobjegli pred policijskom pucnjavom”, no informacija nije službeno potvrđena.

Salah Abdelsam (26) živio je u četvrti Molenbeek, koju bije glas da je leglo islamista. Sumnja se da su Abdeslama, koji je imao ključnu logističku ulogu u terorističkim napadima u kojima je u novembru prošle godine smrtno stradalo 130 osoba, iz Pariza nakon napada izvukli prijatelji. Trag mu se izgubio u četvrti Schaerbeek, 14. decembra oko 14 sati.

Po informacijama lokalnih medija ondje je proveo tri sedmice skriven u stanu u kojemu su istražitelji 10. decembra pronašli otiske s njegovim DNK.

U utorak poslijepodne šestero francuskih i belgijskih istražitelja obavljalo je rutinsku provjeru u blizini stana u Forestu gdje je na njih pucano iz strojnice.  Pripadnici specijalnih snaga odgovorili su na pucnjavu, pri čemu je jedan od trojice muškaraca u stanu ubijen. Dvojica su pobjegla i “za njima se još uvijek traga”.

Ubijeni je identificiran kao Mohamed Belkaid, tridesetpetogodišnji Alžirac s ilegalnim boravkom u Belgiji, nepoznat belgijskom antiterorističkom odjelu. Pokraj njegova tijela bio je “kalašnjikov i knjiga o salafizmu, zastava tzv. Islamske države, jedanaest punjača za kalašnjikov i puno streljiva”, izvijestilo je državno tužilaštvo.

Javna belgijska televizija VRT u petak je objavila da je ime Mohameda Belkaida na popisu boraca ISIS-a koji je prošle sedmice procurio u štampu.

KOMENTARI:
Loading...