VEZANI TEKST – Strava u Norveškoj: Muškarac u suludom napadu lukom i strijelom ubio četiri osobe

Iz policije u Oslu saopćeno je da je napadač 37-godišnji Danac koji živi u Norveškoj, u Kongsbergu. Naveli su da na društvenim mrežama postoji mnogo različitih scenarija. U saopćenju je navedeno da se sumnja u terorizam i da se nastavlja istraga.

Dajući izjave norveškoj državnoj televiziji NRK, napadačev advokat Fredrik Neumann rekao je da se sastao sa svojim klijentom u ranim jutarnjim satima.

Najmanje pet osoba je ubijeno u napadu lukom i strijelom na prolaznike u blizini tržnice u gradu Kongsbergu, u blizini Osla, glavnog grada Norveške. Norveška policija objavila je ranije na Twitteru da je osoba s lukom i strijelom nasumično gađala prolaznike.

Među poginulima je policajac koji nije bio na dužnosti u trenutku napada, a dvije osobe koje su ranjene su hospitalizovane, rekao je zvaničnik lokalne policije Oyvind Aas. Policija provodi forenzičke istrage na nekoliko mjesta zločina i ogradila je široko područje Kongsberga.

Napadi su trajali više od pola sata na širem području Kongsberga, uključujući i u prodavnicu prehrambenih proizvoda “Coop Ekstra”, prenose norveški mediji.