Holandski advokat u medijski izuzetno praćenom slučaju protiv grupe optuženika za niz ubistava povezanih s drogom ubijen je u Amsterdamu u srijedu ujutro, saopćila je policija.

Ubijeni 44-godišnji advokat Derk Wiersum je branitelj Nabila Bakkalija, krunskog svjedoka u slučaju protiv 16 muškaraca optuženih za pet ubistava i jedan pokušaj ubistva u Holandiji između 2015. i 2017. godine.

Policija je saopćila da traga za muškarcem starosti od 16 do 20 godina, koji je pobjegao nakon pucnjave, koja se dogodila kratko iza 7.30 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Bakkali je među optuženima u slučaju za koje će suđenje vjerovatno početi tek iduće godine, ali je od 2017. policiji dao preko 1.500 stranica izjava protiv ove kriminalne grupe u zamjenu za manju kaznu, navodi Reuters.

Njegov brat, za kojeg policija kaže da nije imao nikakve veze sa kriminalnom grupom ili ubistvima, ubijen je na svom radnom mjestu prošle godine, sedmicu nakon što su vlasti saopćile da je Bakkali njihov krunski svjedok.

Glavni osumnjičeni u ovom slučaju je 41-godišnji Ridouan Taghi, koji ostaje na slobodi. Taghi je preko svog advokata negirao sve optužbe. Ostali osumnjičeni, od kojih je 11 u pritvoru, brane se šutnjom.

U Nizozemskoj od 1976. godine nije kažnjiva prodaja malih količina konoplje, ispod pet grama, i zakon omogućuje građanima da legalno uzgajaju pet biljaka za ličnu upotrebu.

No, nasadi i prodaja marihuane na veliko su zabranjeni, pa se 600 vlasnika kafića, koji imaju u ponudi ove proizvode, opskrbljuje na crnom tržištu, piše Al Jazeera.

Autor: Fena

قالب وردپرس

Komentari: