Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u saradnji sa predstavnicima vlasti grada Salzburga i dvije nevladine organizacije, po treći put organizovale su obilježavanje dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Cilj manifestacije je bio da se prisjetimo nevino stradalih žrtava, podijelimo bol i tugu sa majkama Srebrenice, probudimo svijest, podsjetimo austrijsku i svjetsku  javnost na žrtve genocida u Srebrenici te da ukažemo na posljedice netolerancije i rata”, navode iz udruženja.

Javna manifestacija povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici održana je danas na glavnom trgu u Salzburgu. Na zidu dužine od 44 metra bila su izložena imena 8.372 nevino stradale žrtve. Dodatno tome, izložena je plakata “BiH u crnom”, sa brojem 104.732.. koji simbolizuje ukupan broj svih stradalih žrtava na cijelom prostoru BiH.

u-salzburgu-obiljezena--20-godisnjica-genocida-u-srebrenici_1436645678

Ta izložba deset crno-bijelih fotografija autora Muhameda Mujkića na potresan način pokazuju sudbinu žrtava – od njihovog pronalaska u masovnim grobnicama na području cijele BiH do konačnog smiraja u Potočarima.

Znak sjećanja na genocid u Srebrenici izrazio je i Erzbischof, kardinal Christoph Schonborn, gdje ja na glavnoj crkvi u Salzburgu izložena slika od fotografkinje Claudie Henzler na kojoj se vidi majka Hava iz Srebrenice koja je u genocidu izgubila muža, tri sina i veliki broj članova uže familije.

Tokom programa, osim govora te muzičkog i kulturnog dijela, minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast žrtvama genocida u Srebrenici.

KOMENTARI:
Loading...