Više od 1.000 izbjeglica krenulo je danas pješke sa željezničke stanice Keleti u Budimpešti prema austrijskoj granici, prenosi AFP. Grupa od oko 500 ovih migranata probili su danas policijsku barikadu i nastavili da hodaju autoputem koji povezuje Budimpeštu i Beč.

Velika grupa izbjeglica, među kojima ima ljudi u invalidskim kolicima i sa štakama, kao i roditelja koji nose djecu na ramenima, spremna je da prepješaći 175 kilometara do granice sa Austrijom.

Neki od njih nose slike kancelarke Angele Merkel, koja je nedavno najavila da će zvanični Berlin ublažiti ograničenja Sirijcima za dobijanje azila.

“Veoma smo sretni što se nešto konačno dešava. Sljedeća stanica je Austrija. Djeca su veoma umorna, Mađarska je prema nama bila veoma loša i mi moramo negdje da idemo”, rekao je 23-godišnji Osama iz Sirije.

Izbjeglice koje su krenule pješke ka Austriji su dio grupe od 2.000 ljudi, koliko se procjenjuje da se danima nalazilo oko stanice Keleti, nakon što su ih vlasti u Mađarskoj spriječile da se ukrcaju na vozove za Austriju i Njemačku zbog toga što nisu imali vize za Evropsku uniju.

Policija je posmatrala izbjeglice kako se kreću kroz Budimpeštu, ali nije intervenisala.

Kolona je uzrokovala saobraćajne gužve u centru Budimpešte.

KOMENTARI:
Loading...