Uz maksimalne mjere sigurnosti u japanskom lučkom gradu Osaki počeo je samit lidera zemalja grupe G-20, javlja Anadolu Agency (AA).

Domaćin samita i japanski premijer Shonzo Abe lidere ekonomski najrazvijenih 20 zemalja svijeta i čelnike brojnih međunarodnih organizacija dočekao je u sajamskom centru INTEXO.

Učesnici samita pozirali su za zajedničku fotografiju, a potom su učestvoali na skupu “Digitalna ekonomija“.

Nakon skupa, održana je i prva sesija samita pod nazivom “Globalna ekonomija, trgovina i investicije“.

Po završetku sesije lideri zemalja će na marginama samita održati brojne bilateralne i multilateralne susrete, a u popodnevnim satima je na rasporedu druga sesija samita pod naslovom “Inovacije“.

Kulturni program i svečana večera su posljednji događaji prvog dana dvodnevnog samita u Osaki.

Sutra će lideri G-20 učestvovati na sesijama na kojima će se govoriti o položaju žene u društvu i klimatskim promjenama.

Na samitu učestvuje više od 30.000 osoba, ključujući i više od 2.000 akreditiranih novinara.

Kako bi tokom dvodnevnog samita sve proteklo u najboljem redu, japanska policija je u Osaki mjere sigurnosti podigla na najviši nivo. Pored brojnih lidera svjetskih ekonomija, na samitu se očekuje oko 30.000 gostiju, a za sigurnost su zadužene 32.000 policijskih službenika.

Kako je javio reporter AA, zbog održavanja samita, u najmanje 700 škola u Osaki obustavljena nastava na dva dana. Ormarići i mjesta za odlaganje otpada na željezničkim stanicama će tokom naredna dva dana biti zatvoreni.

Policija je zabranila korištenje dronova u periodu održavanja samita, a službeni ronioci japanske policije će tokom 24 sata obezbjeđivati i poznati “Osaka Tower”, gdje će biti upriličen i prijem za goste Samita.

Mjere sigurnosti primjetne su i na aerodromu Osaka Kansai, a širom grada moguće je vidjeti i željezne barijere oko gradskih parkinga.

Tokom Samita se očekuje i organizovanje protesta aktivista za zaštitu ljudskih prava, aktivista za zaštitu okoliša, kao i antiratnih grupa. Kako je najavljeno, policija očekuje da bi moglo doći i do okupljanja grupa koje predvode japanski nacionalisti, a koji traže da američke trupe napuste otok Okinawa.

Postoji mogućnost i da protesti iz Hong Konga oko nacrta zakona o izručenju budu preneseni i u Osaku.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...