Još je jedan putnik preminuo nakon izlijetanja autobusa s autoceste u Makedoniji. Time se broj mrtvih popeo na 14, a broj povrijeđenih je veći od 30. Pet osoba je u kritičnom stanju.

Ministar zdravlja Makedonije Venko Filipče je novinarima rekao da je sedam putnika u autobusu koji se prevrnuo na autoputu Skoplje-Tetovo poginulo na mjestu događaja, a još sedmero umrlo je u skopskoj gradskoj bolnici “8. septembar”.

https://www.facebook.com/AlsatMTelevision/videos/2460201244052741/

Teška nesreća se dogodila oko 18 sati na cesti Skopje-Tetovo kada je pun autobus firme “Durmo turs” izletio s ceste kod sela Laskarci i prevnuo se.

Filipče je u izjavi koju je dao u bolnici “8. septembar” rekao da je u tu bolnicu dovezeno 25 povrijeđenih putnika, od kojih je 22 hospitalizirano, dodajući da je četvero od njih smješteno na intenzivnu nkegu, dok će troje lakše povrijeđenih vjerovatno biti pušteno kući.

Na hitnom odjelu Kliničke bolnice “Majka Tereza” nalazi se pet pacijenata, od kojih su trojica lakše povrijeđena, među kojima je i jedna trudnica. Jedna osoba se bori za život, a jedna se sprema za operaciju, rekao je makedonski ministar zdravlja.

Prema njegovim riječima, policija radi na utvrđivanju identiteta poginulih i među nastradalim nema djece, ali ima mladih u dobi od 25 do 30 godina. “Vozač je u svjesnom stanju i policija je uzela izjavu od njega”, rekao je Venko Filipče.

Live nga aksidenti

Posted by Tv Koha – Tetovë on Srijeda, 13. Februar 2019.

U spašavanju putnika sudjelovao je veliki broj vatrogasaca i medicinskih ekipa, a na mjesto nesreće su odmah bila poslata vozila hitne pomoći zdravstvenog centra iz Skopja, a angažirale su se i privatne bolnice Sistina, Neuromedika i Remedika.

Prema tvrdnjama svjedoka, kako prenose mediji sa mjesta nesreće, do nesreće je došlo kada je na autobusu pukla guma zbog čega je vozač izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu autoceste, probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se u provaliju, prenosi Index.

Jedan otac ispričao je kako je svog sina spasio iz busa. “Sam sam ga izvukao iz busa. Nazvao me i rekao da ne zna što se dogodilo, da su imali nesreću”, ispričao je.

Kako su izvijestili očevici, mjesto nesreće je bilo stravično, a sve do dolaska hitnih službi, unesrećenima je pomagalo lokalno stanovništvo.

“Najprije su u pomoć došli lokalni stanovnici. Nije bilo djece, svi su bili odrasli. Rezali smo bus kako bismo spasili ljude. Čuli smo plakanje, bilo je strašno”, rekao je predsjednik mjesne zajednice u izjavi za Telmu, prenosi Večer.

“25 ljudi smo privatnim vozilima prevezli do bolnica. Bojali smo se da bus ne eksplodira jer je smrdjelo po nafti”, dodao je.

Komentari: