Nakon zemljotresa jačine 5,8 stepeni po Richteru koji je jučer pogodio Istanbul, s epicentrom u Mramornom moru, na tom području su zabilježena čak 188 potresa manjeg intenziteta, među kojima je najjači iznosio 4,1 stepen. Zbog straha i panike, brojni građani Istanbula noć su proveli pod otvorenim nebom, javlja Anadolu Agency (AA).

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) jučer je potvrdila da je epicentar zemljotresa registriran u Mramornom moru kod istanbulskog distrikta Silivri i na dubini tla od sedam kilometara.

Tokom zemljotresa jučer u Istanbulu srušila se munara džamije u distriktu Avcilar. Kako je saopćeno iz Ureda guvernera Istanbula, u 14 istanbulskih škola danas neće biti nastave.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je danas kako su AFAD-u prijavljene 473 pukotine na stambenim objektima. Oktay je također potvrdio da je od jučer zabilježeno čak 188 potresa slabijeg intenziteta.

“Posljedicama zemljotresa povrijeđena su najmanje 34 naša građanina. Među njima je 24 pušteno iz bolnice, dok je 10 osoba zadržano”, rekao je Oktay.

Obzirom da su nastavljeni potresi manjeg intenziteta, brojni građani Istanbula odlučili su noć provesti izvan svojih domova. Neki su noć proveli u parku, neki u automobilima.

U organizaciji Grada Istanbula i Crvenog polumjeseca Turske, građanima koji su noć odlučili provesti vani podijeljeni su topli obroci, konzerve i voda.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...