Ministar zdravstva kaže da je ta odluka donesena na temelju “broja ljudi u karantinu koji su se COVID-om zarazili u Indiji”.

Ranije ove sedmice Australija je zabranila sve letove iz Indije. U Indiji je otprilike 9.000 Australaca, od kojih je 600 označeno ugroženima.

Ovo će biti prvi put da je Australija kriminalizirala povratak u svoju državu, javljaju tamošnji mediji.

U Indiji je ponovo zabilježen rekordan broj dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata u toj je zemlji evidentirano više od 400.000 novih infekcija.

Jučer suzabilježena 401.993 slučaja. Otkad je počela epidemija, u Indiji je zabilježeno više od 19 milioa slučajeva koronavirusa. Već deset dana zaredom dnevni broj novih slučajeva prelazi 300.000.

Jučer su preminule 3.523 osobe. Ukupan broj umrlih u Indiji od početka epidemije tako se popeo na 211.853.

Prema matematičkom modelu naučnika koji savjetuju vladu, broj novozaraženih koronavirusom u Indiji mogao bi doseći vrhunac između 3. i 5. maja.

– Vjerujemo da će do sljedeće sedmice broj novih slučajeva dosegnuti vrhunac – rekao je za Reuters M. Vidyasagar, voditelj grupe naučnika koji su napravili model.

Prvi val pandemije u Indiji dosegao je vrhunac sredinom septembra, kada su bila evidentirana 97.894 slučaja. Indija danas bilježi tri puta više infekcija dnevno te je ukupan broj slučajeva narastao na 18.8 miliona s 208.000 smrtnih slučajeva.

– Smatramo da je stvaran broj infekcija 50 puta veći – kazao je Vidyasagar.