Na austrijski  granični prelaz Heiligenkreuz u Gradišću tokom noći stigle su prve izbjeglice koje su hrvatske vlasti prebacile u Mađarsku. Ukupno je do 7 ujutro oko 5 hiljada izbjeglica napustilo Hrvatsku, prenosi novinska agencija Patria.

U noći s petka na subotu, prema policiji, pristiglo je oko 1000 izbjeglica, koji se dalje prevoze autobusima do Beča i Graca. Tokom dana vlasti očekuju hiljade izbjeglica kao i na prelazu Nickelsdorf, gdje se u idućim satima očekuje dolazak njih oko 1000.

U Beli Manastir stigao je premijer Zoran Milanović, a u 11 sati Andrija Hebrang, Kolindin povjerenik za migrantsku krizu posjetio je Tovarnik.

Do 11 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 20.737 izbjeglica. Priljev migranata i dalje je na području PP Tovarnik gdje se trenutno nalazi nešto više od 2500 osoba, javio je MUP.

Mađarska je završila postavljanje žičane ograde duž 41 kilometra granice s Hrvatskom, sa željom da zaustavi priljev izbjeglica u Zapadnu i Sjevernu Europu, izjavio je glasnogovornik ministarstva odbrane.

“Ograda je završena u noći s petka na subotu”, kazao je Attila Kovacs.

Budimpešta je odlučila postaviti žičanu ogradu duž 41 kilometra kopna, dok 330 km granice između dvije zemlje čini rijeka Drava, teška za prelaz. Mađarska želi postaviti ogradu i na dijelu granice s Rumunijom, na istoku.

KOMENTARI:
Loading...