Od marta ove godine u hrvatskim apotekama bi trebalo da počne prodaja želatinskih kapsula od ulja kanabisa, u dozi od po pet miligrama, ali krajnja cijena još nije definisana i zavisit će od farmaceutske mreže, prenijela je hrvatska štampa.

Cijena će, pišu hrvatski mediji, biće neuporedivo niža od one koja se spominje prodajne na crnom tržištu na kojem se, na primjer, mjesečna doza smole ili ulja od kanabisa, prema nekim navodima, može nabaviti po cijeni između 15.000 i 20.000 kuna.

U apotekama će te količine biti znatno jeftiije za desetinu te cijene. “Cijena nije formirana, još nemamo troškove prevoza, a tu je i marža koju na proizvod stavljaju apoteke, ali okvirno bi to moglo biti oko 1.000 do 1.500 kuna za mjesečnu dozu. Naravno, isključivo uz recept”, navodi dr. Nevenka Kovač, direktorka Imunološkog zavoda. ,

Imunološki zavod je u procesu je finiširanja ugovora s kanadskim proizvođačem, koji je prihvatio neke predložene korekcije ugovora. Paralelno s tim radi se na uvoznim dozvolama i ispunjenju svih uslova koji su strogi jer riječ je o psihoaktivnoj drogi, pa, na primjer, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) mora potvrditi sigurnost čuvanja supstance.

Isprva će se uvoziti manje količine, i to samo uljnog ekstrakta u kapsulama, a ne i THC u kapima ili za inhaliranje, piše Večernji list.

KOMENTARI:
Loading...