U ponedjeljak je objavljen uznemirujući transkript audio snimaka na kojem se čuje razgovor novinara Jamala Khashoggija s pripadnicima saudijskog odreda smrti koji su ga prošle godine likvidirali u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Turski dnevni list Daily Sabah imao je pristup snimci turske obavještajne službe, a transkript komunikacije u konzulatu otkrio je o čemu je Khashoggi s 15 članova tima za ubistvo netom prije likvidacije u oktobru 2018. godine.

Khashoggi, novinar Washington Posta koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente za vjenčanje koje je planirao, no tamo je ubijen i raskomadan.

Na jednoj snimci čuje se razgovor Mahera Abdulaziza Mutreba, višeg saudijskog obavještajnog službenika i tjelohranitelja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, i dr. Salaha Muhammeda Al-Tubaigyja, čelnog čovjeka Odjela za forenziku u saudijskoj obavještajnoj službi, koji se odvijao samo 12 minuta prije nego što je Khashoggi stigao u konzulat.

Mutreb: Je li moguće da tijelo smjestimo u torbu?

Al-Tubaigy: Ne. Preteško je. Oduvijek radim s leševima. Znam kako ih treba izrezati. Iako, nikad nisam radio s toplim truplima, ali i s tim ću lako. Obično stavim slušalice na uši i slušam muziku  kad režem leševe. Tokom postupka si natočim kafu i pušim. Nakon što raskomadam tijelo, vi ćete dijelove tijela staviti u plastične vreće, staviti ih u kofere i iznijeti iz zgrade.

Al-Tubaigy je potom rekao da niko od njegovih nadređenih ne zna što namjerava učiniti, kao ni da ga nema ko zaštititi. Na kraju razgovora Mutreb je pitao je li u konzulat stigla “životinja koju treba žrtvovati”, nakon čega neidentificirani član odreda za smrt kaže: “Stigao je”.

Ako je suditi po snimkama i reakcijama, Khashoggija je u konzulatu dočekalo poznato lice nakon čega su novinara odvela u jednu od prostorija.

Mutreb je tada Khashoggiju rekao da ga moraju vratiti u Rijad po nalogu Interpola. “Ovdje smo da vas odvedemo”, rekao je Mutreb.

Khashoggi je uzvratio da se protiv njega ne vodi nikakav postupak te da ga vani čeka zaručnica. Na pitanje ima li mobitel kod sebe, novinar odgovara da ima dva iPhonea.

Mutreb: Ostavite sinu poruku.

Khashoggi: Što da kažem svom sinu?

Mutreb: Napisat ćete mu poruku. Hajdemo probati; pokažite nam.

Khashoggi: Što da napišem – ‘vidimo se uskoro’?

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...