Zbog nestanka struje u gradovima Izmir, Kayseri, Bursa, Adana, Samsun i Gaziantep započete evakuacije građana. Evakuacije građana u Somi, Bursi i Adani su izvršene danas zbog nestanka struje. Generatori u bolnicama u Antaliji održavaju na životu neke pacijente.

Prestanak u napajanju električnom energijom u više dijelova Turske izazvao je haotično stanje. Evakuisani su rudari iz rudnika, građani iz liftova, podzemne željeznice i tramvaja, a saobraćaj širom zemlje je otežan ili u potpunom kolapsu budući da je i putna signalizacija van funkcije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Evakuacije građana odvijale su se u Somi, Bursi i Adani. Generatori u bolnicama u Antaliji održavaju na životu neke pacijente. U drugim gradovima nastale velike gužve u saobraćaju.

Nakon velike katasrofe u rudarskom gradu Soma, u Manisi, prije nekoliko mjeseci, i danas su evakuisani rudari, ovog puta zbog nestanka električne energije. Evakuacije su se odvijale i u Bursi i Adani, prilikom izvlačenja putnika iz liftova i metroa.

Prestanak rada podzemne željeznice je uzrokovao velike gužve na autobuskim stanicama. Bolnice u Antaliji koriste generatore kako bi neke pacijente izvukli iz životne opasnosti. Policijska uprava Rize svoje svakodnevne poslove nije mogla raditi u periodu od 12 do 13 sati po lokalnom vremenu.

Fabrike u Eskišehiru,zaustavile su proizvodnju. Vlasnici su nezadovoljni jer će se ovo negativno odraziti na njihov konačni finansijski rezultat.

Došlo je i do haosa na cestama širom Turske. U Ankari i Izmiru je zbog nestanka struje i prestanka rada signalizacije na raskrscnicama i cestama došlo do velikih gužvi.

U Kayseriju je zaustavljen tramvajski saobraćaj tako da je stanovništvo primorano na korištenje alternativa. U Erzurumu najviše pogođeni vlasnici malih obrtnih preduzeća.

Za razliku od ostatka zemlje, većina crnomorske obale nije imala većih problema, piše Anadolu Agency.

Ministarstvo energetike formiralo je krizni štab, a kako saznaje AA, radovi na uspostavljanju sistema napajanja električnom energijom su u toku.

U Istanbulu, najmnogoljudnijem turskom gradu tramvajski saobraćaj je u potpunom kolapsu. Ne radi ni podzemna željeznica.

KOMENTARI:
Loading...