– Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. januara. Ja sam sada usredotočen na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje – rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru dan nakon što su njegove pristaše upale u Capitol Hill pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici “oskrnavili sjedište američke demokratije”.

 

– Oni koji su počinili nasilje, ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platit će. Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu, a svim svojim divnim pristašama poručujem – znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek počinje – kazao je Trump.

Trumpova izjava uslijedila je nakon poziva vodećih demokrata, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera potpredsjedniku Mikeu Penceu i Trumpovom kabinetu da primijene 25. amandman kojim bi se predsjednik odmah uklonilo s dužnosti.

Ne dogodi li se to, Pelosi je najavila da će najvjerovatnije sazvati Zastupnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsjednika zbog njegove uloge u neredima u srijedu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i policajac.

Glasnogovornica predsjednika Donalda Trumpa, Kayleigh McEnany, izjavila je u četvrtak da cijela Bijela kuća osuđuje nasilje koje se u srijedu dogodilo u Capitol Hillu i dodala da oni koji su prekršili zakon trebaju biti procesuirani.

– Mi to osuđujemo – predsjednik i ova administracija – najoštrije moguće. To je neprihvatljivo, a protiv onih koji su prekršili zakon trebalo bi pokrenuti kazneni postupak – rekla je McEnany novinarima u prostoriji za sastanke Bijele kuće.