Ured će obavljati njegovu korespondenciju, baviti se njegovim javnim nastupima i drugim “službenim aktivnostima za unapređenje interesa Sjedinjenih Država” te se baviti “zagovaranjem, organiziranjem i javnim aktivizmom”.

U obavještenju za javnost se navodi da će Trump “uvijek i zavijek biti lider američkog naroda”.

Uredom u Palm Beachu će rukovoditi neki od njegovih saradnika iz Bijele kuće, kao i drugi saradnici, prenose američki mediji.

Trumpu je zabranjeno javno oglašavanje, odnosno pristup većini društvenih mreža, nakon upada demonstranata u Capitol u posljednjim danima njegove vladavine. Bivšeg predsjednika se smatra direktno odgovornim za takav razvoj događaja i brutalne proteste u kojima je bilo i mrtvih.

Demonstranti su 6. januara, kako se smatra, bili nadahnuti i ohrabreni njegovim lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari. Bivši predsjednik posljednjih dana se nije često oglašavao, a nakon inauguracije Joea Bidena 20. januara uglavnom je šutio. Pobjegao je iz Bijele kuće i Washingtona satima prije ceremonije inauguracije, a sljedećeg jutra igrao je golf u svom Trump International Golf Clubu u West Palm Beachu.