Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump rekao je da će protjerati 3 miliona ilegalnih imigranata, u razgovoru za televizijsku mrežu CBS koji se vodio u petak, a emitovat će se u nedjelju.

“Ljude koji su kriminalci i imaju sudske dosjee, koji su članovi bandi, krijumčari droge… kojih je sigurno dva, a možda i tri miliona, protjerat ćemo iz naše zemlje ili ćemo ih zatvoriti”, rekao je Trump u CBS-ovoj emisiji “60 minuta” koja će se prikazati u nedjelju navečer.

Potvrdio je da će podići “zid” na granici s Meksikom kako bi smanjio priliv ilegalnih imigranata.

Na nekim mjestima bi mogle biti “ograde”, ali “zid je prikladniji”, istaknuo je.

“Dobar sam u graditeljstvu”, našalio se vlasnik Trump Organizationa, velike mreže hotela i luksuznih zgrada.

Trump je u kampanji obećao da će izgraditi zid na meksičkoj granici i natjerati Meksiko da “u cijelosti” finansira gradnju.

Usto je obećao da će već prvog dana boravka u Bijeloj kući izgnati oko dva miliona “kriminalaca” bez osobnih isprava, na skupu krajem augusta u Phoenixu, u Arizoni, američkoj saveznoj državi koja graniči s Meksikom.

No bivši predsjednik Zastupničkog doma Newt Gingrich, kojega spominju kao kandidata za državnog sekretara, rekao je ove sedmice da Meksiko najvjerovatnije neće finansirati izgradnju zida. Kratko je rekao da taj prijedlog nije bio ništa drugo doli “super sredstvo u kampanji”.

KOMENTARI:
Loading...