Škole i policija u Oregonu dobiti će neočekivanu proračunsku injekciju u godišnji budžet i to prije svega zahvaljujući legalizaciji marihuane u toj saveznoj državi.

Posljednjih nekoliko godina brojne su zapadne zemlje legalizirale marihuanu. ‘Led’ se obično ‘probijao’ pomoću medicinske marihuane, a nakon toga je na red došla i rekreacijska marihuana.

Svim državama koje su to učinile, to je donijelo dvije vrlo bitne stvari: regulaciju i transparentnost tržišta te – prihod od oporezivanja nekada zabranjene biljke.

Koliko je legalizacija marihuane bila pametan potez nakon samo nekoliko mjeseci vidjeti i osjetiti mogu i građani Oregona. Naime, oni su samo u januaru konzumirali marihuanu vrijednu vrtoglavih 14 miliona dolara. Tri i pol miliona dolara poreza vraćeno je u proračun, tj. u fond za financiranje škola, policije i centara za liječenje ovisnika, piše Mic.

Da stvari budu još interesantnije, ekonomisti su predviđali da će Oregonu u godinu dana zaraditi dva do tri miliona dolara. Kako su se samo prevarili.

Manje posla nego ikad imaju i policija i sudovi jer su legalizacijom ‘iz igre ispali’ svi dileri, smanjila se stopa kriminaliteta, ali i, iznenađujuće, broj ljudi koji konzumiraju marihuanu.

KOMENTARI:
Loading...