Grupa stručnjaka je u posjeti bolnici Jinyintan, prvoj bolnici koja je primila zvanično dijagnosticirane pacijente s COVID-19 krajem 2019. godine.

Njihov tačan raspored još nije poznat s obzirom na to da su glavni izvor informacija njihovi twitovi i oni iz WHO-a, dok Kina gotovo prešućuje posjetu koja bi za nju mogla biti politički vrlo osjetljiva.

Ipak, postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti prikupiti više od godinu dana nakon početka pandemije i uz kineske vlasti poznate po netransparentnosti u temama koje mogu izazvati polemiku.

Svjetska zdravstvena organizacija pokušala je u petak umanjiti svoja očekivanja.

– Želio bih upozoriti cijeli svijet da bi ispitivanje o prijenosu bolesti sa životinje na čovjeka bilo uspješno, nije nužno pronaći izvor prvog prijenosa – rekao je novinarima direktor za hitne operacije WHO-a Michael Ryan.

Uprkos “vrlo, vrlo gustom rasporedu” grupe stručnjaka u Wuhanu, Ryan nije navodio previše detalja o njihovom programu. Spomenuo je, međutim, Institut za virologiju u Wuhanu i gradsku tržnicu gdje su se prodavale žive egzotične životinje i gdje se virus mogao prenijeti na čovjeka.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u petak je posjetu WHO označio kao “dio globalnog istraživanja” pandemije.

– To nije istraga – rekao je Zhao Lijian novinarima.