10:37 U centru za brojanje glasova u okrugu Maricopa u saveznoj državi Arizoni našli su se pred dilemom – hoće li privremeno stati s brojanjem glasova zbog glasnih republikanskih demonstranata koji su se okupili pred centrom ili nastaviti.

Na društvenim mrežama se među Trumpovim biračima proširila tvrdnja da se glasovi za Trumpa neće dodati ukupnom broju glasova. Neki od demonstranata su čak ušli u centar, zbog čega su ispraćeni van. Dužnosnici su u jednom trenutku bili prisiljeni u pomoć pozvati policiju, ali centar za brojanje glasova ni u jednom trenutku nije prekinuo s radom. 

08:30 Projekcije i analitičari smatraju da je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokrati, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno da zakomplikuje donošenje odluka i sprovođenje najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreskog sistema.

FOTO: AA

08:17 Demonstranti su drugu večer zaredom izašli na ulice u gradovima širom SAD-a. Tenzije su visoke kako se nikad neizvjesniji američki predsjednički izbori 2020. približavaju proglašenju pobjednika.

VEZANI TEKST – Trumpov advokat urlao zbog brojanja dopisnih glasova: Mislite da smo glupi, da smo budale? 

Zbog izvještaja o nasilnim demonstrantima koji su razbijali ogradu u Portlandu u državi Oregon na ulice je raspoređena Nacionalna garda. Policija Portlanda saopćila je da su uhapsili deset osoba tokom demonstracija u centru grada.

Policija New Yorka, također je saopštila da su izvršili oko 50 hapšenja tokom protesta koji su izbili tokom noći u raznim dijelovima grada. Demonstracije su tokom noći održane u još nekoliko američkih gradova, uključujući Atlantu, Detroit, New York i Oakland. Aktivisti traže da se brojanje glasova na izborima za predsjednika SAD održi nesmetano.

Joeu Bidenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za Bijelu kuću, no i dalje se moraju prebrojati stotine hiljada glasova u ključnim američkim saveznim državama kako bi se bilo bliže ishodu tijesne borbe između Bidena i aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa koji je već krenuo poduzimati pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat.

Trumpov izborni štab je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo da se glasovi ponovo izbroje. 

VEZANI TEKST – Prestigao Obamu: Biden osvojio više glasova nego bilo koji kandidat u historiji SAD-a 

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Nevada nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bidenovu pobjedu. 

Trumpa, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu, a svaki suprotan ishod nazvao krađom, čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu. 

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj se Trumpova prednost kontinuirano smanjuje, te u Sjevernoj Karolini.