Otvaranje novog poglavlja i ukupno 17 otvorenih od početka pristupnih pregovora 2014. godine uspjeh su i za Srbiju i za Europsku uniju (EU), ali je teško da bi Srbija u ovoj situaciji mogla postati članicom Unije 2025.godine, ocijenila je zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Tanja Fajon.

“To je uspjeh za Srbiju, s druge strane i za EU, jer kad pogledamo kako ide cijeli proces proširenja na zapadni Balkan stvari se pomiču polako”, rekla je Fajon za portal European Western Balkans (EWB) u povodu međuvladine konferencije na kojoj je Srbija u četvrtak otvorila poglavlje devet Financijske usluge.

Slovenska zastupnica Progresivnog saveza socijalista i demokrata u EP-u, ocijenila je za EWB da je ukupno 17 otvorenih poglavlja najviše među zemljama regije, isključivši Crnu Goru kao “drugu priču” i konstatirajući da cijeli proces proširenja ne ide brzinom koju Bruxelles očekuje i želi.

“Proširenje danas nije broj jedan na agendi, ali ovo je za Srbiju uspjeh”, zaključila je Fajon.

Komentirajući navode iz izvješća Europske komisije da bi Srbija mogla ući u EU 2025. godine, Fajon je rekla: “Teško u ovoj situaciji. Nije nemoguće, ali to bi značilo da bi Srbija trebala zatvoriti sva poglavlja 2023. godine.”

Ona je ocijenila da EU u godini izbora, kad još nisu izabrana vodstva svih euroinstitucija, vjerojatno neće imati neku ambicioznu agendu za zapadni Balkan. Podsjetila je da Finska sljedeća preuzima predsjedanje EU-om, a potom slijede Hrvatska i Slovenija kojima će, kako se očekuje, zapadni Balkan biti “visoko na agendi, da se zadrži neka dinamika”, prenosi Hina.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...