Avion Germanwingsa prije mjesec dana se sunovratio u francuske Alpe, pri čemu je poginulo 150 ljudi. – Detaljni pregled dviju crnih kutija iz aviona Germanwingsa koji se prije mjesec dana srušio u francuskim Alpama jasno dokazuju da je kopilot namjerno srušio avion, izjavio je njemački ministar saobraćaja Alexander Dobrindt, prenose agencije.

Sad je savršeno jasno da je 27-godišnji kopilot Andreas Lubitz namjerno aktivirao komande, izjavio je Dobrindt na sastanku parlamentarnog odbora za saobraćaj u Berlinu.

Lubitz je namjestio brzinu i smjer. I uređaj za snimanje zvuka kao i uređaj za registriranje podataka o letu “uvjerljivo ukazuju” na njegovu kompetentnost i prisebnost, rekao je ministar.

Dobrindt je najavio pokusni let tokom maja rutom kojom je letio unesrećeni avion Germanwingsa kako bi se razjasnila preostala pitanja. Među njima su i snimljeni zvukovi za koje nije pronađeno objašnjenje na uređaju za registriranje podataka.

“Relativno brzo” bit će objavljeno privremeni izvještaj o letu, s nekoliko sedmica zakašnjenja, ali u propisanom roku od godinu dana, rekao je Dobrindt. Dobrindt je zajedno s Carstenom Spohrom, predsjednikom uprave Lufthanse, podnio izvješataj parlamentarnom odboru.

KOMENTARI:
Loading...