Dva člana radikalne ljevičarske grupe su ubijena, a tužilac kojeg su držali za taoca je podlegao zbog povreda.

Pripadnici zabranjene radikalne ljevičarske grupe ubijeni su, a tužilac kojeg su držali kao taoca preminuo je nakon ranjavanja u policijskoj operaciji u zgradi istanbulskog suda, javio je iz Istanbula reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Kiraz upucan pet puta, od toga tri puta u glavu, nakon čega je odveden na operaciju u bolnicu Florence Nightingale.

Dodao je da su otmičari ušli u kancelariju tužioca „noseći advokatske odore“.

U 19:30 sati po lokalnom vremenu, odjeknule su dvije snažne eksplozije u Palati pravde, gdje se nalazi ured tužioca, a uslijedila je dvadesetominutna razmjena vatre tokom koje je ispaljeno najmanje 100 metaka.

Erdogan je tokom posjete Rumuniji istakao da je potrebno pažljivo razmotriti ovaj slučaj, javlja Anadolija.

“Nakon ovoga što se desilo, potrebno je razgovarati o pitanjima kao što su ulazak advokata i drugih uposlenika u sudove, i kojim procedurama će biti podvrgnuti. Potrebno je sve ovo detaljno razmotriti.”

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) ranije je zaprijetila da će ubiti Kiraza ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi vezani za slučaj tinejdžera Berkina Elvana koji je stradao tokom protesta u Gezi parku.

Zahtjevi grupe

Policijski tim nekoliko sati je pregovarao sa muškarcima koji su držali Kiraza u njegovom uredu.

Reuters prenosi da je DHKP-C objavila fotografiju tužioca s prislonjenim pištoljem na čelu.

Grupa je tom tužiocu, koji je vodio istragu o slučaju Elvana, bila dala rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopći identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva mladića, ili će biti ubijen.

DHKP-C je na svojoj internetskoj stranici objavio da želi da policajac kojeg krive za Elvanovu smrt to prizna na televiziji, da se policajcima umiješanim u slučaj sudi na “narodnim sudovima” te da se optuže protiv onih koji su učestvovali na protestima za Elvana odbace.

“Elvan je ranjen na protestima 2013. godine, nakon čega je pao u komu. Preminuo je prošle godine u martu, a tužilac je radio na slučaju nekoliko mjeseci”, izvještava Karčić.

Napadači su iz Kirazove kancelarije na šestom spratu zgrade suda u Istanbulu prijetnjom oružjem iz kancelarije udaljili Kirazovog administrativnog saradnika, javlja Anadolija.

Turski premijer Ahmet Davutoglu se sastao sa sadašnjim i bivšim ministrima unutrašnjih poslova i pravde u prostorijama vladajućeg AKP-a u Ankari kako bi razgovarali o talačkoj krizi.

Zgrada je bila evakuirana, a u operaciju su bili uključeni i timovi Odjela za borbu protiv terorizma i pregovarački tim Specijalne policije u Istanbulu.

Grupa proglašena terorističkom organizacijom

U poruci na profilu na Twitteru, za koji se navodi da pripada Elvanovoj porodici, njegov otac pozivao je grupu da ne povrijedi tužioca.

“Želimo pravdu. Ne želimo da iko prolije ni kap krvi. Ne želimo da druge majke plaču”, navodi se u poruci.

Turska, SAD i EU smatraju DHKP-C terorističkom organizacijom.

Kako navodi agencija AP, grupa je u prošlosti u izvela nekoliko sporadičnih napada, uključujući samoubilački napad na Američku ambasadu 2013, kada je ubijen čuvar. Grupa je bila aktivnija tokom 70-tih godina prošlog stoljeća.

KOMENTARI:
Loading...