Britanac koji se priključio borcima grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, objavio je spisak radnih mjesta predviđenih za pristalice koje se ne žele boriti.

Muškarac koji se predstavlja kao Abu Sa’eed Al-Britani, ističe da averzija prema borbi predstavlja “znak slabije vjere”, ali da su naoružanoj grupi potrebni službenici za medije, instruktori za fitnes i proizvođači bombi.

Prema listi 10 raspoloživih radnih mjesta objavljenoj ranije ovog mjeseca, potrebni su volonteri da indoktriniraju djecu na teritorijama koje kontrolira ISIL, kao i za provođenje njihove interpretacije šerijatskog zakona i brige za ozlijeđene borce, piše AJB.

Na vrhu liste nalazi se službenik u medija centru tzv. islamske države, navodi britanski list Independent.

Optužujući zapadne medije da vrše negativnu propagandu protiv ISIL-a, Al-Britani piše da ta grupa treba da stekne podršku građana kroz “interne medije”.

Medijsko djelovanje ove grupe već je viđeno u sofisticiranim snimcima pogubljenja stranih talaca.

ISIL u konkursu traži i medicinske sestre i tehničare za bolnice na teritoriji koje drže pod kontrolom, kao i mehaničare za vojna vozila.

Kao “prekrasan posao” opisana je pozicija u odjelu za pravljenje bombi, što uključuje i spremnost za samoubilačke napade.

Podučavanje djece

Al-Britani za “one koji istinski žele steći nagradu” kaže: “Braća u odjelu za pravljenje bombi su srž i okosnica svakog rada… zamislite kakva nagrada čeka onoga ko pripremi automobil pun eksploziva za brata koji će ga aktivirati iza neprijateljskih linija.”

“Primamljiv posao” je i rad na kontrolnim tačkama ISIL-a, gdje se nagrada može zaraditi pretragom automobila sa zabranjenom robom poput cigareta ili drugog.

U oglasu je naveden i posao islamskog policajca čiji je zadatak provjera dokumenata i patroliranje ulicama.

“Oni vrše javno kažnjavanje i pogubljenja”, piše Al-Britani.

“Oni hodaju ulicama sa svojim štapovima i kažnjavaju one koji krše zakon.

Sudovima ISIL-a potrebno je administrativno osoblje, staratelji i zatvorski čuvari.

Naoružana grupa svoju dominaciju nastoji proširiti i na djecu, dodaje britanski list.

Dužnost nastavnika je da “sljedeće generacije upute na ispravno islamsko učenje”.

“Zamislite kakvu nagradu zaslužuje onaj koji odgoji dijete u pravoj vjeri i uputi ga u džihad”, navodi Al-Britani.

Posljednje od 10 radnih mjesta na ISIL-ovoj listi jesu fitness treneri, čija je dužnost da borce podučavaju trbušnjacima, trčanju i bodybuildingu.

Al-Britani je ustvari ime koje koristi Omar Hussain, bivši zaštitar iz Velike Britanije koji je u Siriju otišao u januaru 2014. godine. Borio se u redovima Fronta Al-Nusre, prije nego što se pridružio ISIL-u.

KOMENTARI:
Loading...